U Sarajevu baš lijepo i svečano: Veliki koncert povodom Dana državnosti RH i 120 godina HKD Napredak

Organizatori večerašnje svečanosti u Vijećnici bili su Napretkov kulturni centar, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH i HKD Napredak

Koncert Zagrebačkih solista upriličen je večeras u sarajevskoj Vijećnici u povodu 120 godina Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak i 30 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Dobrodošlicu gostima, predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, diplomatskom koru u BiH, vjerskim dostojanstvenicima, kulturnim, javnim radnicima, poželio je predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča.

On je podsjetio da je HKD Napredak temeljna kulturna ustanova bh. Hrvata, a osnovni cilj je očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u BiH i promicanje hrvatske kulturne baštine uopće.

Te ciljeve, kako je kazao, Napredak nastoji ostvariti promicanjem hrvatskog jezika i kulture, poticajem obrazovanja u suradnji s vjerskim ustanovama, domaćim i međunarodnim organizacijama. Unutar Napretka djeluju brojne kulturne i sportske organizacije.

– Intencija je nastaviti s kontinuiranom misijom činjenja dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu. Zato ovu obljetnicu slavimo pod motom „120 godina u službi čovjeka“ – poručio je Čiča.


Iskrene čestitke u povodu 120 godina Napretka i 30 godina državnosti Hrvatske poželio je i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.

– Prigoda je ovo da se prisjetimo slavnih zbivanja u kojima se ostvario povijesni san mnogih naraštaja i izrazimo zahvalnost svima koji su vlastitom žrtvom i zalaganjem ugradili u temelje današnje slobodne i europske Hrvatske – kazao je Sabolić.

Prioritet Hrvatske danas, dodao je, u ovim bremenitim vremenima, povratka globalne nestabilnosti i Ruske agresije na Ukrajinu, ponajprije je jačanje sigurnosti, stabilnosti i razvitka dijela Europe u kojima se nalazimo.

– Naša predanost tom cilju očituje se kroz pomoć i poticaje susjednim državama koje su krenule putem euroatlantskih reformi. Osobito Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, suverenoj i teritorijalno cjelovitoj državi s tri konstitutivna naroda koji u svakom pogledu moraju biti institucionalno ravnopravna – naglasio je Sabolić.

Želimo, dodao je, novi zamah razvoja i jačanja bilateralne, političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će sutra ravnopravno živjeti u novoj Europi. U tom smislu, kako je rekao, zalagat će se snažno za nastavak politike proširenja Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza.

Organizatori večerašnje svečanosti u Vijećnici bili su Napretkov kulturni centar, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH i HKD Napredak.

Ansambl Zagrebačkih solista, u čijem muziciranju su večeras u Sarajevu uživali ljubitelji klasične, ali i suvremene glazbe, osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom violončeliste Antonija Janigra.

Tijekom više od 65 godina, pod umjetničkom palicom znamenitih koncertmajstora, Dragutina Hrdoljka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića, Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnom nivou, a koju redovno prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih kompozitora.

SOURCEFena
Previous articleUvijek neki problemi. SIP se ponovo buni, sad izgleda da nema dovoljno novca za izbore
Next articleU Njemačkoj privedeni supružnici iz BiH, kćer ih spasila od pritvora
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nino

Kako su to Bosnjaci dopustili?

Zar ne majoriziraju Hrvate na svakom cosku BiH, a pogotovo u Sarajevu?

Nista ne kontam!!!