Veliki uspjeh hercegovačkog vinarstva: Škegrina Blatina ušla je na dvije prestižne liste

Prvo, Bosna i Hercegovina internacionalno je anonimna vinska zemlja. Stoga Škegrni ulazak u Fat Duck predstavlja i golemo priznanje hercegovačkoj suvremenoj vinskoj sceni, koja tek ulazi u razdoblje ozbiljne afirmacije.

Vinarija Škegro jedna je od najambicioznijih i najsavjesnijih u Hercegovini. Njihove žilavke i blatine primjer su modernog pristupa vinarstvu u zapadnoj Hercegovini.

Vinarija Škegro, koja proizvodi i izvrsno maslinovo ulje, nedavno je dobila važnu komercijalnu međunarodnu potvrdu svog rada. Škegrina blatina Carsus ušla je, naime, u Fat Duck Hestona Blumenthala, i to na dvije liste, piše plavakamenica.hr.

Carsus iz 2017.(na karti piše pogrešna godina berbe) kvalificirala se za wine pairing na degustacijskom meniju koji košta 169 funti, ali se našla i na listi vina na čaše, gdje čaša Carsusa stoji 22 funte, dakle oko 49 KM. Riječ je o zaista iznimnom uspjehu, zbog najmanje dva razloga.

Prvo, Bosna i Hercegovina internacionalno je anonimna vinska zemlja. Stoga Škegrni ulazak u Fat Duck predstavlja i golemo priznanje hercegovačkoj suvremenoj vinskoj sceni, koja tek ulazi u razdoblje ozbiljne afirmacije. Drugo, Fat Duck jedan je od najpoznatijih i najvažnijih modernih restorana.

Heston Blumenthal, velika TV zvijezda i još veći chef, prije dvadesetak je godina počeo mijenjati svjetsku gastronomiju. Fat Duck je 2005. proglašen najboljim restoranom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants, da bi u iduće četiri godine osvajao druga mjesta, i to iza El Bullija. Fat Duck, naravno, ima tri Michelinove zvjezdice, a Heston Blumenthal se nakon nekoliko godina u kojima je radio usporenije, sada ponovno vraća punom snagom. Škegrin Carsus nije prvo vino s ovih prostora koje se toči u Fat Ducku.


Fat Duck je svojedobno otkupljivao cijele berbe Krauthakerove TBA Graševine, a na njegovoj se listi nekoliko godina nalazila i Matoševićeva macerirana malvazija Alba Antiqua.

SOURCEBild.ba
Previous articleFOTO: Strašni požari usmrtili muškarca i potpuno uništili dva vozila
Next articleČović se u Mostaru sastao sa šefom misije OSCE-a: Naglasak je stavio na to kako je hitno formiranje vlasti na svim razinama u interesu svih građana Bosne i Hercegovine
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments