Zanimljivosti o ramazanskom topu koje sigurno niste znali

Foto: Fena
Foto: Fena

Pucanj ramazanskog topa sa sarajevske Žute tabije, koji označava kraj posta i početak iftara, postao je proteklih godina prava atrakcija. Ta je tradicija u Sarajevu duga blizu 200 godina.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja Sarajeva, arheolog Adnan Muftarević u razgovoru za Fenu kaže da je neslužbeno prvi ramazanski top pukao 1750. godine u mjestu Zonguldak, u Turskoj.

-Službeno je to počelo 1821. godine na naredbu sultana Mahmuda II. Pucao je sa Anadolske i Rumelijske tvrđave i sa Jedikule istanbulskih zidina – priča Muftarević.

Ova tradicija se u roku od dvadesetak godina proširila na većinu muslimanskih zemalja. Tako je bilo i s Bosnom i Hercegovinom.

-Pucanj topa bi se oglasio dva puta: za iftar i za početak posta na kraju sehura. Top se punio fišekom i imao je samo zvučni efekt. Kasnije se koristio i za vrijeme Bajrama, mubarek noći, ustoličenja novog sultana, dolaska novog valije u Bosnu i prilikom proslave neke od pobjeda osmanske vojske. U Sarajevu bi djeca trčala ka Žutoj tabiji i uzvikivala “Careva, Begova, Hendek – BUM” po redoslijedu paljenja kandilja – priča Muftrević.


Ističe da je pucanje ramazanskog topa bila i poruka da se svi topovi koriste samo u ovakve miroljubive svrhe, odnosno da se nikada više ne upotrijebe protiv ljudi.

Tradicija ramazanskog topa bila je zabranjena u Sarajevu nakon Drugog svjetskog rata. Njegovo ponovno aktiviranje je pred rat u BiH pokrenuo tadašnji MOS (Muslimanski omladinski savez) na inicijativu mladog Mensura Bektića. Vlasti su dozvolile, a pucao je Sarajlija Martin Špringer, rekao je Muftarević.

Bild.ba

Previous articleBaš lijepo, evo ni ZHŽ nema pozitivnih na covid-19
Next articleStravična prometna nesreća, poginule dvije osobe!