A nekima će se veoma svidjeti Dodikov današnji ‘nokaut’ Izetbegoviću

On je poručio da dok je njega i SNSD-a “nikada neće izdati interese srpskog naroda i Republike Srpske koja je nastala u miru, očuvana u ratu i priznata u Daytonu”.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su sankcije prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku tek počele, dok mu je Dodik na to uzvratio da nije podoban Srbin niti Izetbegovićev, kako je naveo, ugovornik u stvaranju muslimanske države, prenose Nezavisne.

“Sankcije su krenule. Ovo je tek početak i ovo nije ni izbliza dovoljno. Jedno ovakvo siledžijsko ponašanje Milorada Dodika traži puno odlučnije i puno efikasnije sankcije. Sasvim sigurno će se one pojačavati”, rekao je Izetbegović u Mostaru, nakon sinoćnjeg susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

On je u Mostaru posjetio kantonalni i gradski ogranak svoje stranke. Došao je, kako je rekao, da im ispriča kako je protekao susret s Plenkovićem s obzirom na “ono što radi Milorad Dodik”.

“Ovo što sada gledamo jako podsjeća na stvari od prije 30 godina kada je jedna struktura bosanskih Srba smatrala da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da jednostavno ignoriše to da i drugi imaju pravo, nasilje nad pravima drugih nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom, zakonima. Sve u svemu, nastavak jednostranog nasilja koje ne može dobro završiti”, rekao je Izetbegović.

Dodik je, dakle, izjavio da nema tih sankcija koje će spriječiti dostojanstvo slobodnog Srbina koje zahtijeva da nacija kojoj pripada bude slobodna, svoja na svome u pravedno uređenoj zajednici, ali ne na štetu bilo kojeg naroda.


Dodik je rekao da je “prizivanje sankcija od predsjednika raspale SDA ustvari samo još jedan dokaz da politički predstavnici muslimana ne žele dijalog niti bilo kakav dogovor, već unitarnu muslimansku državu u BiH”.

“Ne znam kakve on sankcije meni priželjkuje i za šta, niti me zanima, ali vjerujem da mu je glavni problem što mi je narod na izborima dao najveće povjerenje. Na njegovu žalost, nisam podoban Srbin i njegov sugovornik u stvaranju muslimanske države, niti radim po diktatu zapadno-bošnjačke koalicije, već sam legitimni predstavnik srpskog naroda koji se bori za poštivanje Dayetonskog mirovnog sporazuma i Ustava”, istakao je Dodik.

On je poručio da dok je njega i SNSD-a “nikada neće izdati interese srpskog naroda i Republike Srpske koja je nastala u miru, očuvana u ratu i priznata u Daytonu”.

“Ja se borim za poštivanje Ustava i onoga što je potpisano u Dejtonu, a ne za BiH u kojoj će dva naroda biti majorizirana od trećeg – muslimanskog. BiH je sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i ako zbog poštovanja te činjenice Bakir Izetbegović priziva meni sankcije to govori o njemu i kakvu BiH želi, a ne o meni”, konsantirao je Dodik.

SOURCEBild.ba
Previous articleSokol: Bošnjački hegemonizam puno je gori nego srpski separatizam
Next articleRusija započela vojne vježbe blizu granice s Ukrajinom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments