A ovo je donekle i OK. Britanci osudili zapaljivu Komšić/Džaferović retoriku, OHR stidljivo o Daytonu

Danas ranije smo vam objavili članak o tomu što nam je odgovorila Ambasada SAD-a u BiH na upit da komentiraju prijetnje ratom regiji u slučaju mirnog razlaza BiH.

https://www.bild.ba/lopovi-i-politika/pitali-smo-ambasadu-sad-a-o-bosnjackim-prijetnjama-ratom-odgovor-je-neprepricljiv/

Iz Ambasade su s nama malo proćakulali o BiH, Dejtonu, suverentitetu i teritorijalnom integritetu….

Isti upit smo poslali i još dvama vanjskim institucijama u BiH – Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva i Uredu visokog predstavnika – OHR-u.

Dakle, upit se odnosio na ratnohuškačke izjave Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a odgovori su sljedeći.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva:


„Kao i svi dokazani prijatelji ove zemlje, Ujedinjeno Kraljevstvo je jasno posvećeno teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.  Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira stalno ponavlja da „entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH“. Priča o odcjepljenju je namjerno odvraćanje pažnje od reformi i napretka koji građani žele da vide, kao i borbe protiv COVID-a.  To ujedno šalje i negativnu poruku potencijalnim investitorima, koji bi mogli otvoriti radna mjesta i stvoriti prilike za ostanak građana u ovoj zemlji. Naš cilj je sigurna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina. Pozivamo sve strane da se suzdrže od zapaljive retorike i one koja dovodi do podjela, te podriva postizanje tog cilja.”

OHR:

“Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.
 
Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, niti Sporazum predviđa mirnu disoluciju države. Jednostrani akt otcjepljenja ili aktivnosti povezane s disolucijom zemlje predstavljali bi ozbiljno kršenje Daytonskog sporazuma i ugrozili mir i stabilnost.
 
Političke stranke u BiH trebale bi svoje aktivnosti usmjeriti na poboljšanje funkcionalnosti BiH, jačanje vladavine prava i druge reforme koje bi poboljšale živote građana i povele zemlju dalje na putu integracije u EU, na što su se svi politički lideri u BiH, uključujući članove Predsjedništva BiH, javno više puta obavezali.”

R. I. / Bild.ba

Previous articlePitali smo Ambasadu SAD-a o bošnjačkim prijetnjama ratom, odgovor je neprepričljiv
Next articleRadman na sastanku s Turković: Hrvatska će donirati cjepivo BiH