Afera Respiratori: Odvjetnici Novalićev kriminal brane time da je bio kaos, a dokazi su im medijski članci

Obrana Novalića u dokaze je uvrstila set novinskih članaka iz proljeća 2020. u kojima se govori o nedostatku respiratora i borbi za njihovu nabavku

Fadil Novalić s braniteljicom | Izvor: BIRN

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Obrana Fadila Novalića uložila je dokaze o aktivnostima optuženog tijekom pandemije, cijeni respiratora, kao i kaotičnoj situaciji koja je vladala, prenosi Detektor.

Obrana Novalića u dokaze je uložila zapisnike i zaključke Vlade, u kojima se, od siječnja 2020. godine, navode aktivnosti u vezi s pandemijom virusa korona, uključujući potrebu nabavke respiratora. Uloženi su dokazi da su ovi akti prosljeđivani nadležnim institucijama i objavljivani u službenom glasniku te da su na zaključke mišljenja davale relevantne službe.

Braniteljica Nina Karačić uložila je i set dokaza o aktivnostima Novalića prema privrednicima i zahtjeve raznih organizacija dostavljanih Vladi. Vlada je od 16. ožujka do 16. travnja primila 316, a otpremila 144 pošiljke, što, prema Obrani, pokazuje kaotičnu situaciju koja je vladala.

Uložen je niz pisama namjere koje je Novalić poslao za nabavku cjepiva. Tužitelj Mirza Hukeljić je kazao da će Tužiteljstvo uložiti dokaz da su ova pisma namjere dostavljena Zavodu za javno zdravstvo kao nadležnoj instituciji, što nije bio slučaj prilikom nabavke respiratora.

S tim se nije složila braniteljica Vasvija Vidović, navodeći da je za nabavku respiratora bila nadležna Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).


Obrana je preko Ministarstva vanjskih poslova dobila podatke od Ujedinjenih Arapskih Emirata o cijenama doniranih respiratora modela AMC 812A, istih koje je uvezla Federacija. U dokumentu se navodi da su respiratori stajali između 15 tisuća i 70 tisuća dolara te da prosječna cijena po komadu iznosi 42.500 dolara.

Tužitelj Hukeljić je rekao da se ta cijena ne može uzeti kao relevantna, jer je zasnovana na pretpostavci.

“Iako je traženo, Vlada Emirata nije dostavila fakture, nego procjenu cijene”, kazao je tužitelj.

Obrana Novalića u dokaze je uvrstila set novinskih članaka iz proljeća 2020. u kojima se govori o nedostatku respiratora i borbi za njihovu nabavku, u koju su, kako je istaknula Vidović, bili uključeni i predsjednici i premijeri.

“Optužba je fokusirana na događaj, potpuno zanemarujući kontekst. U ovakvim slučajevima kontekst je od ključnog značaja”, rekla je braniteljica.

Informacije koje je Tužiteljstvo tražilo od FUCZ-a u vezi sa raspodjelom respiratora, prema Obrani, predstavljaju nezakonite radnje. Hukeljić je kazao da Tužiteljstvo ima pravo tijekom istrage tražiti informacije od institucija.

“Da, ima pravo, ali kakve veze ima činjenica da se dijele bolnicama, pa se zovu liječnici, upada se, svaka obavijest se koristi da se ljudi saslušavaju”, replicirala je Vidović.

S Novalićem su optuženi suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Suđenje se nastavlja 1. travnja.

SOURCEBild.ba
Previous articleLovrinović: Bolje odgoditi izbore, nego izazvati probleme koje ćemo sigurno imati, ako uđemo u nezakonit izborni proces
Next articleKraj suzdržanosti Kine? Izgleda da su odabrali stranu: Želimo podići odnose s Rusijom na viši nivo
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments