Ako Bakir nešto ne poremeti: ovako bi se trebali podijeliti resori u vladi Federacije BiH između HDZ-a BiH i Osmorke

Kadrovi HDZ BiH u proteklih 8 godina, a tako bi trebalo biti i u sljedeće četiri, trebali bi biti na čelu ovih federalnih ministarstava

Iako još nije poznato kada i kako će biti formirana nova Vlada Federacije BiH, na čijem bi čelu trebao biti lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, s obzirom na najavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da njihov dopredsjednik FBiH Refik Lendo neće dati suglasnost na Nikšićevo imenovanje, predstavnici HDZ-a BiH i Osmorke već su usuglasili stranačku strukturu nove federalne izvršne vlasti.

Prema riječima budućeg federalnog premijera HDZ BiH bi trebao zadržati postojećih šest ministarskih pozicija, dok bi strankama Osmorke trebalo, uz premijersko pripasti i 10 ministarskih mjesta. Vladu Federacije BiH, inače, uz premijera čini 16 ministara, 8 predstavnika Bošnjaka, 5 Hrvata i 3 Srba, s tim da ako je Bošnjak premijer – zamjenici premijera su ministri – predstavnici druga dva konstitutivna naroda – hrvatskog i srpskog.

“Ta raspodjela ići će prema rezultatima izbora”, kazao je Nikšić u sinoćnjoj emisiji Face TV, govoreći o raspodijeli resora između stranaka Osmorke, piše Hrvatski Medijski Servis.

Isti portal podsjeća da u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od stranaka nove vladajuće većine najviše zastupnika imaju HDZ BiH i SDP po 15, s tim da je na listi HDZ BiH izabran i predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić.

HDZ-u šest ministarstava

Narod i pravda ima 7, Naša stranka 6, a NES i Stranka za BiH ukupno 9 (5 + 4) zastupnika. 3 zastupnika ima HDZ 1990, a 1 HNP Ivana Vukadina. Po jednog zastupnika, također, u Zastupničkom domu federalnog parlamenta imaju dvije stranke članice Osmorke – BH inicijativa zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i PDA.


Kadrovi HDZ BiH u proteklih 8 godina, a tako bi trebalo biti i u sljedeće četiri, trebali bi biti na čelu ovih federalnih ministarstava: financija, prometa i komunikacija, prostornog uređenja, pravde, zdravstva te kulture i sporta. Tko će od sadašnjih HDZ-ovih dužnosnika ostati na ministarskim pozicijama, a koji će resori biti “kadrovski osvježeni” ostaje vidjeti. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nedavno je izjavio kako bi od šest ministarskih pozicija koje će pripasti HDZ-u na dvije trebale biti dame.

Ova ministarstva trebala bi pripasti Osmorci

Što se tiče stranaka Osmorke njima bi, uz mjesto federalnog premijera, trbali pripasti i sljedeći resori: unutarnji poslovi, energetika, industrija i rudarstvo, rad i socijalna politika, zatim ministarstvo branitelja i ratnih invalida, raseljenih osoba i izbjeglica, znanosti i obrazovanja, trgovine, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te ministarstvo turizma i zaštite okoliša.

Koliko će kojoj stranci Osmorke pripasti ministarstava i koja ministarstva, stranački čelnici, prema Nikšićevim riječima, još nisu precizno dogovorili. Jedino je poznato da su predstavnici Stranke za BiH zainteresirani za ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, a NES-a za ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Skoro dvotrećinska većina u oba doma

Inače, nova koalicija bi, nakon jučerašnje najave predsjednika Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivana Vukadina, da će se 4 zastupnika HNP-a i HDZ 1990 podržati HDZ BiH na federalnoj razini, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH trebala imati gotovo dvotrećinsku većinu, odnosno 63 od ukupno 98 zastupnika koliko broj ovo zakonodavno tijelo.

Nova vladajuća većina ima u Domu naroda federalnog parlamenta – 52 izaslanika, što je, ne računajući 3 izaslanika SNSD-a, jedan manje od dvotrećinske većine. Naime, ovaj parlamentarni dom prema novim izbornim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt FBiH broji ukupno 80 izaslanika, zaključuje Hrvatski Medijski Servis.

SOURCEBild.ba
Previous articleOdustaju li Ukrajinci od uzdanja u pomoć zapada: evo što je rekao savjetnik Zelenskog
Next articleHNP i HDZ1990 odbili formirati zajednički klub s HDZ-om BiH: Je li Vukadin preveslao Čovića?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments