Dodik: Neka pitanje NATO-a dođe na odlučivanje pa ćete vidjeti da od toga nema ništa

Dodik: Neka pitanje NATO-a dođe na odlučivanje pa ćete vidjeti da od toga nema ništa

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština tog entiteta donijela.

“Mi smo imali hrabrosti da tu deklaraciju donesu, i mi iz Republike Srpske potpuno usklađeno djelujemo upravo na toj deklaraciji Narodne skupštine”, rekao je Doidk novinarima u Bijeljini, odgovarajući na pitanje o stavu ministra obrane BiH Sifeta Podžića da je BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO, “što je posljednja stepenica za punopravno članstvo”.

Dodik je istaknuo da postoji deklaracija NATO-a s posljednjeg samita u kojoj se kaže da su Gruzija, Ukrajina i neke druge zemlje u procesu integracije s NATO, a da je BiH u procesu suradnje, a ne integracija.

“Ako BiH može da uđe, ili Federacija BiH u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je poručio da se prestane s takvim tezama, jer “nema NATO”.

“Ako oni misle da mogu da idu u NATO, neka dođe na odlučivanje pa će te vidjeti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela”, naglasio je Dodik.

Bild.ba