Američki državni tajnik objasnio zašto je Fadil Novalić završio na njihovoj crnoj listi, evo obrazloženja

Novalić je osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH. Kao premijer FBiH, gdje pitanje mirovina ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o umirovljenicima suprotno zakonima BiH

“Sjedinjene Američke Države su označile Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH); Slobodana Stankovića, biznismena bliskim s Miloradom Dodikom, koji je ranije bio označen za korupciju i opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma; i Stankovićev privredni subjekt Integral Inženjering A.D. Laktaši”, naveo je u izjavi za medije državni tajnik SAD-a Anthony Blinken.

“Pod Dodikovim vodstvom, vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska (RS) nastoji stvoriti paralelne strukture koje potkopavaju institucije na državnom nivou, dok etno-nacionalističke stranke u FBiH onemogućavaju demokratske procese u zemlji i zloupotrebljavaju položaj moći da bi izvukli nelegalne financijske i političke koristi”, navodi Blinken.

“Novalić je osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH. Kao premijer FBiH, gdje pitanje mirovina ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o umirovljenicima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za osobnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije koje su bitne za budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici”, navodi Blinken.

“Stankoviću su mjere određene za materijalnu pomoć, sponzorstvo ili pružanje financijske, materijalne ili tehnološke podrške ili robe ili usluge Dodiku ili za njegovu podršku. Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti”, dodaje Blinken u izjavi.

“Stankovićeva firma Integral prima velike građevinske projekte u RS bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti s rukovodstvom RS. Zauzvrat, Stanković je pružio podršku Dodikovoj propagandnoj mašini tako što je nekadašnji nezavisni medij, Alternativnu televiziju, transformirao u glasnogovornik Dodika i njegovih destabilizirajućih i podjelnih aktivnosti. Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) je odredilo Alternativnu televiziju za ove aktivnosti u siječnju 2022. godine. Integral se određuje da je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili da je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno , Stanković”, zaključuje.


SOURCEBild.ba
Previous articleSvi što gube se ljute, to je poznata stvar: SDS bi ponavljao izbore u nekim gradovima i općinama u Republici Srpskoj
Next articleDogovarali podjelu Bosne u Tel Avivu? Navijači na teniskom meču u hrvatskom dresu mahali srpskom zastavom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments