Američki državnik tajnik Blinken kao da je u Hrvatskom narodnom saboru: oko situacije s Kinom i Tajvanom on je, naime, duboko zabrinut…

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države čule zabrinutost od saveznika o onome što je nazvao opasnim i destabilizirajućim

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je u subotu Kinu za “neodgovorne korake” zaustavljanjem ključnih komunikacijskih kanala s Washingtonom i rekao da njezine akcije na Tajvanu pokazuju odmak od davanja prioriteta mirnom rješenju prema korištenju sile.

Blinkenovi komentari uslijedili su nakon što su kineski zrakoplovi i ratni brodovi u subotu vježbali napad na Tajvan, rekli su otočni dužnosnici, što je jedan u nizu koraka koje je Peking poduzeo nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu ranije ovog tjedna.

Kineska odmazda u zaustavljanju bilateralnih procesa u osam ključnih područja uključujući obranu, narkotike, transnacionalni kriminal i klimatske promjene, potezi su koji bi kaznili cijeli svijet, a ne samo Sjedinjene Države, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Manili.

“To uključuje nekoliko vojnih kanala, koji su ključni za izbjegavanje pogrešne komunikacije i krize”, rekao je.

“Obustava klimatske suradnje ne kažnjava Sjedinjene Države, kažnjava svijet, posebno svijet u razvoju. Ne bismo trebali držati suradnju taocem u pitanjima od globalnog značaja zbog razlika između naše dvije zemlje.”


Borba protiv klimatskih promjena ključno je područje suradnje dviju velesila i dva najveća emitera stakleničkih plinova.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države čule zabrinutost od saveznika o onome što je nazvao opasnim i destabilizirajućim akcijama Kine oko Tajvana, ali Washington će ostati postojan u svom rješavanju situacije.

Rekao je da je prenio kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiju na regionalnom sastanku u Kambodži da su Sjedinjene Države odlučne u održavanju komunikacijskih kanala kako bi se spriječile pogrešne procjene, kao što zemlje diljem svijeta očekuju od njih.

“Dakle, da budem jasan, Sjedinjene Države ne vjeruju da je u interesu Tajvana, regije ili naše vlastite nacionalne sigurnosti eskalirati situaciju”, rekao je.

“Držat ćemo naše kanale komunikacije s Kinom otvorenima, s namjerom izbjegavanja eskalacije zbog nesporazuma ili pogrešne komunikacije. Održavanje dijaloga nedvojbeno je još važnije kada smo u razdoblju pojačanih napetosti … Nastojimo deeskalirati te napetosti. I mislimo da je dijalog vrlo važan element toga”, dodao je Blinken.

SOURCEHina
Previous articleMinistarstvo zdravstva Hrvatske pokrenulo istragu vezanu za smrt novinara Vladimira Matijanića
Next articleU Grudama dan žalosti, posljednji je ispraćaj tragično stradalih muškaraca koje je ubio pomahnitali ubojica
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments