Američki Senat ‘visi o koncu’ dok republikanci formiraju većinu u Zastupničkom domu

Podjela u glasanju u Senatu značila bi da bi se većina svela na drugi krug izbora u Georgiji po drugi put u dvije godine.

Republikanci su se u četvrtak približili osiguravanju većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa, dok je kontrola Senata ovisna od nekoliko tijesnih utrka, dva dana nakon što su demokrati spriječili očekivani “crveni val” pobjeda republikanaca na međuizborima.

Republikanci su osvojili najmanje 210 mjesta u Zastupničkom domu, predviđa Edison Research, osam manje od 218 potrebnih da se dom otrgne od demokrata i učinkovito zaustavi zakonodavna agenda predsjednika Joea Bidena.

Sudbina Senata bila je daleko manje izvjesna. Bilo koja strana bi mogla preuzeti kontrolu pobjedom u utrkama koje su bile previše blizu u državama Nevadi i Arizoni, gdje se još uvijek prebrojavaju glasovi.

Stranka na vlasti povijesno trpi teške žrtve na prvim predsjedničkim izborima na međuizborima, a rezultati od utorka pokazuju da su birači kažnjavaju Bidena za najveću inflaciju u posljednjih 40 godina.

Ali demokrati su uspjeli izbjeći veliki poraz koji su republikanci očekivali i koji su se držali u bliskim senatskim bitkama u Nevadi i Arizoni.


Rezultati od utorka također sugeriraju  da glasači napadaju republikanske napore da zabrane abortus i da dovedu u sumnju proces prebrojavanja glasova u zemlji.

Biden je izbore predstavio kao test američke demokracije u vrijeme kada su stotine republikanskih kandidata prihvatile tvrdnje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da su predsjednički izbori 2020. ukradeni.

Podjela u glasanju u Senatu značila bi da bi se većina svela na drugi krug izbora u Georgiji po drugi put u dvije godine.

SOURCEFena
Previous articlePrognoze za broj stanovnika Bosne i Hercegovine u idućih 5 desetljeća sablažnjivo su crne, jedna stavka posebno brine
Next articleNeki monstrum, ili više njih, uništili su spomen obilježje Vukovarcima koji su poginuli na Kupreškom polju
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments