Američki veleposlanik u BiH: Bilo bi neustavno i antidaytonski, ako bi netko građanima uskratio pravo na izbore

"U tome je ljepota i snaga demokracije”, kazao je Murphy.

Veleposlanici SAD-a i OSCE-a Michael Muprphy i Kathleen Kavalec danas su održali sastanak s članovima SIP-a.

Murphy je odmah na početku kazao ‘da bi bilo neustavno, pa i antidaytonski, ako bi neko građanima ove zemlje uskratio pravo na slobodne i pravične izbore’.

“SAD su privržene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti konstitutivnih naroda i građana ove zemlje u okviru Euroatlantskih institucija. Stoga, zajedno sa OSCE-om i SIP-om radimo na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj zaštiti od onih koji ga nastoje degradirati radi osobnih ili stranačkih ciljeva. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa. Moraju vjerovati da ishod izbornog procesa odražava njihovu volju iskazanu na glasačkom listiću. Aktivnosti koje OSCE poduzima u suradnji sa SIP-om pomoći će da se to povjerenje izgradi”, naveo je veleposlanik.

On je istaknuo da će građani u listopadu imati priliku birati ljude koji će voditi državu u iduće četiri godine.

“U listopadu će birači BiH odlučiti tko će u iduće četiri godine voditi ovu državu, entitete i kantone. Ovo je prilika za njih da oblikuju budućnost BiH. Osim toga, ovo će im biti prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su ovu zemlju vodile u prethodne četiri godine. Jesu li ovi političari ispunili obećanja koja su dali prije četiri godine? Jesu li se vodili interesima svojih birača ili svojim, uskim, ličnim interesima?Je li ova zemlja u boljoj situaciji sada u odnosu na period od prije četiri godine? Ovo su pitanja koja birači sebi postavljaju u svakoj demokraciji prije nego popune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja “ne”, onda su birači ti koji mogu nešto promijeniti. U tome je ljepota i snaga demokracije”, kazao je Murphy.


Zaključio je da međunarodna zajednica ne može dati odgovore na ova pitanja umjesto birača BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleKrenulo testiranje revolucionarnog novog lijeka protiv raka na ljudskim pacijentima
Next articleMještani ogorčeni: Ako se zaustavi promet od Bune do Tasovčića, Počitelj postaje otok na koji se ne može doći
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments