Analiza Hrvatskog Medijskog Servisa: Očekuje nas prava drama oko formiranja vlasti u Federaciji BiH

I ostali članci iz ovog amandmana samo definiraju način izbora izaslanika u Domu naroda ako postoji dvije ili više kandidatskih listi

Trakavica oko toga koji će politički blok imati većinu u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH okončana je tako što je voljom ždrijeba, koje je provelo Središnje izborno povjerenstvo BiH, SDA dobila izaslanika u taj parlamentarni dom iz Hercegbosanske županije, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako će, čini se, SDA zajedno sa svojim radikalnijim krilom DF-om imati 13 od 23 izaslanika u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta Federacije BiH što bi im bilo dovoljno da izaberu bošnjačkog dopredsjednika Federacije BiH.

Izbor dopredsjednika Federacije BiH (predsjednik FBiH bit će predstavnik Hrvata) važan je jer predsjednik FBiH (uz suglasnost dvojice dopredsjednika) imenuje mandatara za sastav nove Vlade Federacije BiH koju kasnije treba potvrditi Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Schmidtovi amandmani na Ustav FBiH

U amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon, koje je nametnuo visoki predsjednik Christian Schmidt, stoji da bilo koja skupina od jedanaest izaslanika iz svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda može predložiti kandidata za (do)predsjednika iz odgovarajućeg konstitutivnog naroda. To je moguće pod uvjetom da svaki izaslanik može podržati isključivo jednog kandidata. Svi kandidati mogu biti izabrani u skladu s ovim člankom ili na mjesto predsjednika ili na mjesto dopredsjednika Federacije.

Daljnji stavci u ovom amandmanu definiraju način izbora predsjednika/dopredsjednika FBiH. Tako stavak 4 ovog amandmana kaže da izbor za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvaćanje liste koju sačinjavaju tri kandidata i koja uključuje po jednog kandidata iz svakog konstitutivnog naroda predloženog u odgovarajućem klubu konstitutivnog naroda, u Zastupničkom domu, a zatim u Domu naroda.


I ostali članci iz ovog amandmana samo definiraju način izbora izaslanika u Domu naroda ako postoji dvije ili više kandidatskih listi koje mogu predložiti svog kandidata za predsjednika ili dopredsjednika FBiH.

OVDJE opširnije.

SOURCEBild.ba
Previous articleUspjeh hrvatske vanjske politike: konsenzualna potpora za ulazak u šengenski prostor!
Next articleEvo kome je rektor Tomić dodijelio doktorat Sveučilišta u Mostaru
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments