Bacit ce na kraju s Kosova Clintonovu bistu: Ameri od Kurtija traže formiranje zajednice srpskih općina!

Escobar je rekao da međunarodna zajednica zahtijeva od kosovskog premijera Albina Kurtija da formira zajednicu srpskih općina

Image by Jerzy Andrzej Kucia from Pixabay

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da je imao veoma konstruktivne razgovore s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje pitanja Kosova, i da bi naredni susret pregovarača u Bruxellesu mogao biti uskoro.

Escobar je rekao da kosovski premijer Albin Kurti “ne mora da se složi” s formiranjem zajednice srpskih općina jer se “Kosovo već složilo”, prenosi Beta.

Upitan hoće li dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, Eskobar je odgovorio da “na prvom mjestu, dijalog nije ni prestajao”, ali da je “izazov bio to što je postao instrument za rješavanje kriza”.

“Želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-njemačkog prijedloga. Mi mislimo da je taj prijedlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj prijedlog i želimo da bude dobro rješenje za obje zemlje. Drugim riječima, želimo da otvori europsku perspektivu za obje zemlje, otvori mogućnost za veću suradnju ne samo s Europom, već i regijom i SAD”, rekao je američki izaslanik.

Escobar je rekao da međunarodna zajednica zahtijeva od kosovskog premijera Albina Kurtija da formira zajednicu srpskih općina, ističući da će taj dio sporazuma biti implementiran.


“Jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od provođenja pravno obvezujućih točaka, to je fakat. Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na sjeveru i ostatka zemlje”, rekao je Escobar.

Američki diplomata je govorio i o potencijalnim ekonomskim posljedicama po Srbiju ako nastavi s aktuelnom politikom prema sankcijama Rusiji, i zabrinutosti zbog navodnog djelovanja ruske Vagner grupe u Srbiji.

“Mislim da će biti posljedica. Mislim da se šteti imidžu Srbije kao zapadne zemlje. Istina je da nas kompanije pitaju da li je Srbija pod sekundarnim sankcijama, da li Srbija solidan partner, neko na koga mogu da računaju na duže staze? Jer kompanije ne traže sigurnost, već predvidivost, a ovo unosi dozu nepredvidivosti. Moj savjet je da treba da se pridružite Zapadu u implementiranju svih mjera i sankcija i tako Srbija ne bi bila izuzetak u regiji”- podvukao je Escobar.

Prema njegovim riječima Vlada Srbije je jasna povodom navoda o pokušajima ruske privatne plaćeničke grupe Vagner da regrutuje vojnike u Srbiji i treba kazneno da ih goni.

SOURCEFena
Previous articleBaš im je lijepo spustio! Tegeltija: nije točno da nitko ne bi koalirao sa SDA, evo tko bi s njima trčećim korakom
Next articlePlenković najavio novi zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskoj od rujna, evo što će se mijenjati
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments