Bakir ga je nekada zdušno branio: Potvrđena optužnica protiv Sarajlića i ostalih

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog kaznenog djela davanja dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz Tužiteljstva KS.

Optuženi se teret da su od 20. do 25. veljače 2020. godine, prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26.2.2020. godine na kojima su bili predloženi kandidati Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak s delegatom za izbornu skupštinu Velidom Tvrtkovićem kojem su obećali da će korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja koje imaju po osnovu pozicija unutar SDA zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodnim pozicijama kadrovi SDA, ako na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju, piše N1.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Podsjetimo, nekadašnji član SDA i načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, objavio je audio snimak krajem veljače 2020. godine o lobiranju i vršenju pritiska na delegate, a u kojem su glavni akteri Sarajlić, Delalić i Šehović. Nekoliko dana nakon toga, Sarajlić je podnio ostavku na sve funkcije u SDA.

Sarajlić je nakon toga zamolio za oprost svih onih koje je ugrozio.


Ovo je sve dovelo do raskola u SDA. Efendić je 26. travnja ove godine napustio SDA, Aljoša Čampara u rujnu 2020. godine, a među posljednjima je Denis Zvizdić. Iako je lider stranke Bakir Izetbegović najavljivao sankcije u smislu preuzimanja političke odgovornosti, nikakvih posljedica nije bilo.

 

SOURCEN1
Previous articleVladimir Putin otkrio zanimljive detalje iz privatnog života
Next articleTragedija u Novom Travniku: Muškarac došao iz Njemačke kako bi proslavio Božić, poginuo je
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments