Bakir opet prijeti: HDZ-u je bolje da nas ne izbacuje iz vlasti

Bakir opet prijeti: HDZ-u je bolje da nas ne izbacuje iz vlasti

Foto: Fena

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović smatra da je došlo krajnje vrijeme da se formira novi saziv Federalne vlade i kompletne federalne razine.

– Tko će biti dio te Vlade to treba dogovarati. Ne znam zašto se Savez za bolju budućnost (SBB) već sada odriče toga, mi smo imali i problema u suradnji, ali u principu dobru suradnju i u prethodnom mandatu, tako da za mene to pitanje ostaje otvoreno – kazao je Izetbegović te dodao da SBB ima pravo na svoje kalkulacije i odluke.

Naglasio je da će SDA uvijek pokušavati da nanovo učini stvari stabilnim, da se naprave stabilne koalicije te da je SBB dobrodošao.

Izetbegović smatra da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira te bez njih ne bi imali ovaj rezultat u oblasti ekonomije.

‘PARE SU U FBiH’

– Oko 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. To je skoro 2:1 po glavi stanovnika. Oko 80 posto goriva se troši u FBiH, što je direktno povezano s ekonomijom. Oko 90 posto turističkih posjeta je u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade i dobrog premijera, bez obzira na trenutačne krize i afere – kazao je Izetbegović.

Kako je dodao trenutna situacija rezultat je dobrog petogodišnjeg rada zajedno sa SBB-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Govoreći o narednim pregovorima oko formiranja novog saziva Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da je “zapelo već godinu i po” te da su se pomalo umorili i prestali da traže potpuno logičnu stvar od HDZ-a koji je to i zaustavio.

– Pomalo smo zaboravili kako je sve to počelo, ali mislim da je krajnje vrijeme. Davno je netko kazao da do nove vlade nećemo doći prije lokalnih izbora i nisam vjerovao da ćemo dotle doći, ali izgleda, nažalost da je to tako – istaknuo je Izetbegović, naglašavajući da ne mogu natjerati HDZ na nešto na što ih zakon i ustav obvezuje.

Na pitanje je li moguća koalicija SBB, HDZ i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Izetbegović je kazao da je ta mogućnost samo teorijska, te da SDPBiH to nikako ne bi trebalo.

– To je njihova stvar, ali im to ne bih preporučio. Što se tiče HDZ-a, još manje bi im preporučio da odstrani SDA iz vlasti, jer onda se može desiti da SDA može odstraniti HDZ iz vlasti. Takva borba im ne treba – poručio je.

Na pitanje o razgovorima o imenovanju novog ministra sigurnosti BiH, Izetbegović je kazao da će Kadrovska komisija SDA zasjedati već ovog tjedna te da imaju nekoliko prijedloga za novog ministra koji su kvalitetni i iskusni ljudi, nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na to mjesto.

‘DODIK SVE BLOKIRA’

Novinare je zanimalo očekuje li u tom smislu blokadu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovog predsjednika Milorada Dodika, Izetbegović je naveo da očekuje blokadu SNSD-a u svemu, ali morat će doći do imenovanja ministra kao i ravnatelja nekih drugih agencija i institucija.

– Očekujemo da SNSD sjedne s nama da se dogovorimo oko tih važnih 30 pozicija – među njima je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i druge – naglasio je Izetbegović.

SDA i dalje čeka na to, kaže Izetbegović, jer nisu u mogućnosti natjerati predstavnike SNSD-a da to učine, a SNSD u isto vrijeme mimo tog dogovora pokušava staviti na sjednicu Vijeća ministara BiH ono za što je zainteresirana samo SNSD-ova strana.

Izetbegović se obratio na današnjoj redovnoj sjednici Savjeta načelnika općina – kandidata SDA na kojoj se razmatrala aktualna politička situacija i mjere za rješavanje problema koji se tiču pandemije koronavirusa i priprema za predstojeće lokalne izbore.

On je najavio da bi kandidati za načelnike općina trebali biti uglavnom sadašnji načelnici koji su se afirmirali u narodu te ne očekuje u tome važnih promjena osim u slučajevima gdje su neki od njih zahtijevali da se to promijeni.

Najavio je i da bi SDA već u narednih petnaestak dana trebala izaći s imenima načelnika, ali s nadom da će do lokalnih izbora ove godine i doći jer prema porukama SNSD-a i HDZ-a, kaže Izetbegović, teško će doći do održavanja lokalnih izbora ove godine.

Na kraju se osvrnuo i na načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića (SDA) kazavši da je on sjajan načelnik razgovaralo se i o tome da on predvodi Vladu Kantona Sarajevo, no odlučeno je za drugog kandidata.

– Kada je u pitanju operativna vlast mislim da je on veoma dobar za bilo koju poziciju jer ima nesporne rezultate zbog čega ne vidim razloga da se kalkulira s bilo čime – zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Bild.ba