Bakiru se ovo neće svidjeti! Bošnjački političar najavio teško slanje SDA u oporbu: “S HDZ-om će se ići, HDZ je nezaobilazan”

Među njima je i Naša stranka, a gost N1 bio je Damir Arnaut, novi zastupnik u parlamentu FBiH

Bakir Izetbegović | Izvor SDA

Službeno su objavljeni rezultati općih izbora. Ide se u proces formiranja vlasti. Osam stranaka okupljenih oko Trojke “dogovorili formiranje vlasti bez SDA”. Među njima je i Naša stranka, a gost N1 bio je Damir Arnaut, novi zastupnik u parlamentu FBiH.

Proces formiranja vlasti, da li je zvanično “Osmorka”?

“Najbitnije od svega, što je faktički postao brend “Trojke”, to je počelo s BH Blokom, dakle to su sve “brand nazivi”, govorimo o “Trojci” kao konceptu i načinu djelovanja i na to ćemo se fokusirati u principima djelovanja. Dakle, programska vlada, to će se nastaviti u KS. Što se tiče FBiH i države, vrijeme je da se taj koncept, 30 godina nakon Daytona, prebaci i s FBiH na državni nivo“, kazao je Arnaut.

Koliko ruku ukupno imate?

“Trojka ima 29 ruku minimalno, više od SDA. “Trojku” treba promatrati ne kao službeni politički subjekt, ali kao jednu ideju, koncept koji ima 29 ruku u Federalnom parlamentu i devet ruku u državnom parlamentu. To je jedan koncept oko kojeg su se i druge stranke okupile“, kazao je Arnaut.


Kakva će biti programska koalicija?

“Ključni dio tog sporazuma je da se tu eksplicitno navodi da će biti zasnovana na programu, i sada se pristupa izradi tog programa. Program nije nešto što se pravi na 5-6 stranica. Ono što je ključno jeste da su sve stranke složile da će to biti programska koalicija i program će sada biti napisan. Sada možete zamisliti ako je program za jedan kanton sadržavao 300 mjera, koliko će imati za FBiH“.

“Mi imamo još mjesec dana prije nego što uopće možemo početi raditi kao nova većina, unutar tih mjesec dana.

Što ako potencijalni partner ne pristane?

“Kada ponudimo program drugim strankama, naravno da će i one imati utjecaja na ono što se nalazi u programu. Naravno da će svi imati što je njima prioritet, nama je naprimjer elektronsko glasanje. To je nešto na čemu ćemo inzistirati. Naša stranka neće biti u koaliciji sa SNSD-om. Ja vam kažem, ja sam četiri godine proveo govoreći kako razbiti taj tronožac na način da se izbiju dvije noge. Ako dvije noge ostanu, HDZ i SNSD, ta vlast neće ništa napraviti tko god da uđe s njima“.

“S HDZ-om će se ići, HDZ je nezaobilazan, to sam i rekao prije izbora. Mogla bi postojati neka matematika ukoliko bi se DF uključio. Može se zaobići HDZ ako se uključi SDA, nećemo ići sa SDA i SNSD-om. Osam stranaka će imati sigurno ono što je potrebno u Domu naroda, minimalno je potrebno 11, vrlo vjerojatno ćemo imati 12, ali vidjet ćemo”, smatra Arnaut.

“Ja komuniciram dnevno s partnerima iz “Trojke”, nikada još nitko unutar trojke nije izrazio bojazan da će neko iskočiti. Nikakve indikacije nemamo na nivou naših razgovora da bih se ja toga bojao”.

Smeta li vam toliko bivših SDA-ovaca?

“Samo zato što je neko bio u SDA, samo od sebe mi to ne smeta. Smetalo bi mi ako bi neko donio i pokušati infiltrirati prakse iz SDA u Trojku, poput nepotizma, nesankcioniranja koruptivnih radnji“.

Što je značilo “nisam Komšić” na pitanje da li ste sjedili u birtiji?

“To je bila šala, jasno je vam na što sam aludirao. Aludirao sam na to da gospodin Komšić voli otići u birtiju i malo popiti“.

Je li mislite da je to uredu?

“Ja mislim da jeste”.

Volite li vi otići u birtiju?

“U birtiju ne”.

Schmidt i odluke u vezi s izbornim zakonom?

“Nismo zadovoljni time što je Schmidt nametnuo. Ja nemam nikakve sumnje da je to protivno europskoj konvenciji i nemam sumnje da li bi Ustavni sud trebao staviti van snage te odredbe upravo zbog toga što su se stranke opredijelile na jedan način kada su u pitanju izborne liste”.

SOURCEBild.ba
Previous articleZagrli me oko vrata, oluja se diže: pogledajte snimku srdačnog zagrljaja Plenkija i Ursule
Next articleRusija signalizira da se povlači sa zapadne obale Dnjepra, Kijev oprezan
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments