BHRT pred gašenjem. Iz menadžmenta obavijestili javnosti da prestaju s radom

Glavni razlog blokade je nemogućnost BHRT-a da dobije garantirani prihod od RTV takse.

Državni televizijski servis Bosne i Hercegovine je pred gašenjem. Poslovodni odbor te TV kuće se obratio posljednjim pozivom za pomoć poručujući da će inače prestati s radom.

Poslovodni odbor BHRT-a se obratio javnosti povodom nemogućnosti funkcioniranja jer su im računi blokirani već tri tjedna. U BHRT-u je zaposleno 870 radnika te je egzistencija svih radnika ugrožena.

Kako navode iz Poslovodnog odbora uputili su posljednji poziv za pomoć domaćoj i međunarodnoj javnosti za pomoć u osiguravanju uslova za rad.

“Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radio Televizija Bosne i Hercegovine nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treći tjedan čime je onemogućeno naše dalje funkcioniranje i postojanje”, poručuju iz BHRT-a.

Glavni razlog blokade je nemogućnost BHRT-a da dobije garantirani prihod od RTV takse. Također, Radio Televizija Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i teritoriji Brčko distrikta od 2017. godine ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50% naplaćenih sredstava. Prema tvrdnjama iz BHRT-a, taj dug sada iznosi preko 63 milijuna KM.


“Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavjeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvuzašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT za obavljanje svojih redovnih poslova ukoliko se u idućih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a”, obavijestili su iz poslodovnog odbora BHRT.

SOURCEBild.ba
Previous articleŠto ste pušili, pušili ste: Usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u Federaciji
Next articleHrvat brutalno upucan u Sarajevu usred bijela dana. Što radi hrvatska politika?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments