Biden otkrio karte: Amerika će braniti Tajvan u slučaju napada iz Kine. To je obveza koju smo preuzeli

“Amerika je predana politici jedne Kine, ali to ne znači da Kina ima jurisdikciju da upotrijebi silu da zauzme Tajvan”, rekao je Biden

Joe Biden | Izvor: EPA

Joe Biden je rekao da će SAD vojno intervenirati u obrani Tajvana ako bude napadnut iz Kine – izjava koja će vjerojatno razbjesniti Peking jer raste zabrinutost zbog kineske vojne aktivnosti u regiji.

Govoreći u Tokiju drugog dana posjeta Japanu, Biden je rekao da je odgovornost SAD-a za zaštitu otoka, koji Kina smatra odmetnutom pokrajinom, “još jača” nakon ruske invazije na Ukrajinu, u jednom od najsnažnijih izjave podrške Tajvanu posljednjih desetljeća, piše Guardian.

“To je obveza koju smo preuzeli”, rekao je Biden, nakon što je svom japanskom kolegi Fumiju Kishidi rekao da Washington podupire stalno članstvo Japana u reformiranom vijeću sigurnosti UN-a i planove Tokija da pojača svoju sigurnost rekordnim razinama potrošnje na odbranu, jer nastoji se suprotstaviti nuklearno naoružanoj Sjevernoj Koreji i sve nasilnijoj Kini.

Američki predsjednik je rekao da svaki pokušaj Kine da upotrijebi silu protiv Tajvana “ne bi bio prikladan… to bi dislociralo cijelu regiju i bila bi još jedna akcija slična onome što se dogodilo u Ukrajini”.

Prema politici “Jedne Kine”, SAD priznaje stav Pekinga da postoji samo jedna kineska vlada i da nema diplomatske odnose s Tajvanom. Ali održava neslužbene kontakte s Tajvanom, uključujući de facto ambasadu, i opskrbljuje ga vojnom opremom.


“Amerika je predana politici jedne Kine, ali to ne znači da Kina ima jurisdikciju da upotrijebi silu da zauzme Tajvan”, rekao je Biden, dodajući: “Očekujem da se to neće dogoditi.”

Činilo se da su Bidenovi komentari odmak od postojeće američke politike “strateške dvosmislenosti” o njenom stajalištu o Tajvanu, ali nedugo nakon što je govorio, dužnosnik Bijele kuće rekao je: “Nema promjene u američkoj politici prema Tajvanu. Kako je rekao predsjednik, naša politika se nije promijenila.”

Komentari će vjerojatno zasjeniti centralni dio Bidenovog posjeta, pokretanje Indo-pacifičkog ekonomskog okvira, širokog plana koji pruža ekonomski stub za angažman SAD-a u Aziji.

Njegov posjet uključuje i susrete s liderima Japana, Indije i Australije, u grupi zemalja “Quad”.

SOURCEBild.ba
Previous articleIspovijest mlade Ukrajinke o kojoj bruji cijeli svijet: ‘Žao mi je, ali sama je kriva što je ostala bez muža!‘
Next articleBrkić: Sve veći broj zemalja zanima se za stanje u BiH. Znaju i razumiju poziciju bh. Hrvata
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments