BiH usvojila strateški kompas. Upućene preporuke Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj

'Ovaj dokument je na taj način uspio ono što je do sada neviđeno u BiH.'

Izvor: AFP / Profimedia / Frederick FLORIN

Oba doma Parlamentarne skupštine, Vijeće ministara te krnje Predsjedništvo BiH usvojili su jednoglasno dokument naziva Strateški kompas koji se odnosi na bh. put prema Europskoj uniji, ali i očekivanjima te zemlje na koji način bi EU i države pojedinačno mogli postići određene standarde. Dokument su pozdravili legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih građana. Institucije su zadužile ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da upozna zemlje EU-a s usvojenim dokumentom, a posebno one za koje BiH ima određene primjedbe i prijedloge.

Piše: Miroslav Vasilj | Pogled.ba

BiH tako smatra kako za njemačke građane nije dobro što ta zemlja ima federalni ustroj. „Pokrajine koje čine tu državu trebalo bi ukinuti jer bi mogle dovesti do efekta torova koji ne priliči europskim standardima. Posebno bi trebalo odmah ukinuti poseban status koji ima Bavarska jer to dodatno dovodi do podjela između građana“, stoji u dokumentu. BiH smatra da bi Njemačka tako iz svoga prefiksa trebala izbrisati Savezna te se službeno zvati samo Republika Njemačka. BiH očekuje i da Berlin zanemari presude vlastitog Ustavnog suda. BiH poziva Kraljevinu Nizozemsku da odbaci monarhiju jer je zastarjeli koncept koji dovodi do diskriminacije velikog broja građana. Nizozemsku bi zato trebalo pretvoriti u republiku.

Dobro bi bilo i kada bi Haag zanemario presude nizozemskog ustavnog suda. „Nizozemska bi trebala i osuditi svoju konsocijacijsku prošlost jer je zbog nesuglasica u formiranju vlasti između protestanata, katolika i ateista jedno vrijeme bila složena država. Iako je konsocijacijski model demokracije toj zemlji omogućio današnju stabilnu demokraciju takvu praksu treba oštro osuditi“, navodi se u Strateškom kompasu.

Kraljevina Belgija se također poziva na poništenje monarhije. Belgiji se preporučuje ukidanje pokrajinskih statusa Valonije, Flandrije i Brisela jer to dovodi do etno-nacionalnih torova koji su potpuno neprihvatljivi u srcu EU. Posebno se osuđuje federalni model koji je u Belgiji na snazi. Građani Belgije se pozivaju da prestanu govoriti službene jezike: francuski, nizozemski i njemački te se preporučuje da jezikoslovci osmisle zajednički belgijski jezik. Posebno se diskriminirajućim smatra da manje od jedan posto Njemaca na istoku zemlje ima svoju autonomiju. „To se ima hitno ukinuti“ – oštro i nediplomatski se navodi u Strateškom kompasu. I Belgiji se preporučuje da ne poštuje odluke svoga ustavnog suda Veliko Vojvodstvo Luksemburg se poziva na ukidanje tog zaostalog prefiksa te pretvaranje u progresivnu republiku. Bh. vlastima posebno smeta prefiks Veliko jer asocira na velikodržavne projekte na Balkanu. Luksemburške vlasti prema Strateškom kompasu trebaju žurno ukinuti njemački i francuski jezik kao službene jezike te u uporabi ostaviti samo luksemburški jezik. Također i toj zemlji se preporučuje da nipošto ne provodi odluke svoga ustavnog suda.


I na kraju Kraljevina Švedska bi također trebala ukinuti monarhiju te prihvatiti republikanizam. Posebno se osuđuje što je švedski službeni jezik i u susjednoj Finskoj. „BiH poziva Švedsku da ukine institucije švedskog naroda u Finskoj posebno na Alandskim otocima te Švedski sabor koji postoji u susjednoj zemlji. To se smatra činom agresivne politike prema Finskoj kao suverenoj i međunarodno priznatoj zemlji“, istaknuto je u dokumentu.

Podsjetimo BiH je usvojila ovaj dokument nakon što je Europska unija donijela svoj Strateški kompas u kojem se spominje izraz konstitutivni narodi. No, upravo su Njemačka, Nizozemska, Belgija, Luksemburg i Švedska tražile da se umjesto konstitutivni narodi koristi isključivo izraz građani. S obzirom na izražen ustavni patriotizam bh. političkih elita BiH je usvojila vlastiti Strateški kompas s preporukama za zemlje koje ne poštuju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Ovaj dokument je na taj način uspio ono što je do sada neviđeno u BiH. Okupio je oko sebe sve bošnjačke, srpske i hrvatske stranke. Važno je napomenuti kako je bosanskohercegovački Strateški kompas na nedjeljnoj sesiji podržao i Krug 99.

SOURCEBild.ba
Previous articleBilbija konačno poslao odgovor Petevu: Zaslužujem poziv, ne trebamo pričati o Džeki. Naravno, ja sam profesionalac i idemo dalje
Next articleMile napustio sjednicu Predsjedništva zbog Bisere: ‘Takav muslimanski udar na ustavnu BiH nećemo trpjeti!’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments