Bild.ba donosi ime hrvatskog kandidata za Predsjedništvo BiH: Na megdan Komšiću ide stranačka dužnosnica…

Na općim izborima 2010. bila je kandidatkinja za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH, međutim, iako je dobila najviše glasova Hrvata, izbore je izgubila putem izbornog inženjeringa od Željka Komšića iz SDP-a BiH koji je dobio masovnu podršku Bošnjaka.

HDZ BiH je, čini se, odlučio. Dragan Čović ne ide u utrku za Predsjedništvo BiH. Kandidat, odnosno kandidatkinja hrvatskih stranaka će biti Borjana Krišto, dugogodišnja dužnosnica HDZ-a BiH i aktualna zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ovo je potvrdio Bildu visoki izvor iz HDZ-a BiH. “Ne ide Čović, ide Borjana”, rekao je izvor iz HDZ-a za portal Bild.ba.

Tako su okončane višednevne spekulacije oko imena hrvatskog kandidata za Predsjedništvo BiH. Podsjetimo, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, jučer je kazao kako će danas stranačko rukovodstvo birati između pet imena koja su pristigla iz lokalnih organizacija te stranke. Druge stranke HNS-a nisu imale kandidate.

Borjana Krišto je rođena u obitelji Joze i Janje u Livnu. U rodnom gradu završila je osnovnu (1976.) i srednju školu maturiravši 1980. Poslije toga upisuje Pravni fakultet u Banjoj Luci gdje je diplomirala 1984., a pravosudni ispit položila je u Sarajevu. Nakon toga radila je u brojnim tvrtkama u pravnoj službi: u “Agro Livnu” (1987. – 1988.), “Guber Livnu” (1990. – 1991.) i “Likom Livnu” (1991. – 1992.). U HDZ BiH učlanila se 1995. kada se zaposlila u “Livno busu” gdje je radila u pravnoj službi do 1999.

Krišto je imenovana ministricom pravosuđa u Vladi Hercegbosanske županije 1999. Na toj službi ostala je do 2000. kada je imenovana tajnicom županijske Vlade. Na tom položaju djelovala je do 2002. U međuvremenu je 2001. imenovana članicom Predsjedništva HDZ-a BiH.


Na općim izborima održanim 2002. Krišto je bila kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Osvojila je mandat s 3394 glasova, no nije ga preuzela jer je imenovana ministricom pravosuđa u Federalnoj Vladi. Tu dužnost vršila je do isteka mandata 2006.

Na sljedećim općim izborima održanim 2006. bila je kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH gdje je uspjela osvojiti mandat s 2596 glasova. Također je imenovana i članicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Obje dužnosti prestala je obnašati 22. veljače 2007. kada je postala prva žena predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine. Te godine imenovana je i potpredsjednicom HDZ-a BiH.

Krišto se na općim izborima 2010. kandidirala za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH, međutim, završila je na drugom mjestu sa 109 758 (19.74%) glasova. Na izborima je pobijedio Željko Komšić iz SDP-a BiH s 337 065 (60.61%) glasova. Krišto je izgubila izbore iako je dobila najviše glasova od Hrvata tako što su Bošnjaci masovno glasovali za Komšića koji je tako izbornim inženjeringom dobio mandat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleMilanović žestok na NATO samitu: To ugrožava barem pola milijuna državljana EU, što su Hrvati u BiH!
Next articleBorjana Krišto za Predsjedništvo Čovićev je alibi kandidat: najviše od svega će profitirati jedna stranka (nije HDZ BiH)
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Veritas

Bojim se da će opet biti isto. S neizmijenjenim Izbornim zakonom
i bošnjačkim inženjeringom, evo opet “Hrvata” Komšića u Predsjedništvu BiH.