Bild.ba doznaje: ovo su zastupnici koji će iz ŽZH biti izabrani u Dom naroda Parlamenta FBiH

Ima tu još matematika i potencijalnih scenarija, ali ovaj je, nekako, najizvjesniji.

Dom naroda

U Širokom Brijegu u ponedjeljak je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke na kojoj su potvrđeni mandati novoizabranih zastupnika.

Nakon što su zastupnici potpisali izjavu o preuzimanju mandata, formirani su klubovi naroda. OVDJE opširnije o samoj sjednici. Sjednica je nakon izbora rukovodstva klubova prekinuta, a nastavak je zakazan za četvrtak, 24. studenog, kada će biti izabrani izaslanici za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Bild.ba doznaje iz izvora bliskih HDZ-u BiH tko su imena koja su u igri za Hrvatski klub za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. To su: Ivana Zrimšek Šaravanja (Ljubuški, HDZ BiH), Milan Ševo (Ljubuški, HDZ BiH), Tomislav Mandić poznatiji kao Toma Šaškurov (Široki Brijeg, HDZ BiH), Ivica Pavković (Posušje, HDZ BiH) i Antonija Banožić (Široki Brijeg, HDZ 1990).

Po informacija koje je otkrio naš izvor “vjerojatnost da 4 HDZ kandidata prođu u Dom naroda je 80 posto”. Ipak, naš izvor dodaje i da je “sve moguće”. Inače, od ranije je poznato da će u srpski klub biti izabran Miroslav Mitrović (Ljubuški, HDZ BiH), s obzirom na to da je jedini Srbin izabran u županijsku skupštinu. Bošnjak ili Ostali nisu izabrani u Skupštinu pa ne mogu niti biti izabrani u dom(ove) naroda. Po Schmidtovim izmjenama – ova županija bira 4 Hrvata – te po jednog Bošnjaka, Srbina i ostalog.

HDZ BiH u Skupštini ima 14 ruku, a u hrvatskom klubu 13 s obzirom na to da je Mitrović Srbin. Hrvatski klub ima ukupno 22 zastupnika.


Evo malo matematike: HDZ BiH za prvog i drugog svog izaslanika ima 2 puta po 5 ruku koliko mu i treba. Za trećeg mu ostaju 3 ruke, a još 2 će nadomjestiti, vjerojatno, uz potporu dvaju HSP-ova – HSP-a dr. Ante Starčević i HSP HB i BiH. To je onda treći izaslanik.

Borba oko četvrtog izaslanika će biti zanimljiva. Po Bildovim informacijama, HDZ BiH će preko 3 zastupnika HDZ-a 1990 iz Ljubuškog osigurati glasove za Milana Ševu. Dva zastupnika HRS-a bi mogla glasati za bivšu članicu Antoniju Banožić koja će dati glas sama sebi. Postoji, naime, načelan dogovor HRS-a i HDZ-a 1990 o suradnji za lokalne izbore u Grudama gdje su ove stranke namirisale mogućnost daljnjeg rasta s obzirom na to da je HRS tamo osvojio 1100 glasova prije 50 dana i pokazao svojevrsnu ranjivost lokalne HDZ-ove organizacije.

Ostaje onda jedan od najdugovječnijih i najkontroverznijih političara bh. Hrvata – čija je stranka bila sudionik protuhrvatske platforme – Zvonko Jurišić – da presudi koga će podržati – četvrtog HDZ-ovog izaslanika – ili prvog i jedinog devedesetkinog. Jurišić će, vjerojatno, podržati onu opciju koja mu donese više koristi.

Ima tu još matematika i potencijalnih scenarija, ali ovaj je, nekako, najizvjesniji.

VIABild.ba
SOURCEI. Crnjac
Previous articleEU osudila što Komšićev veleposlanik nije podržao Rezoluciju UN o kršenje ljudskih prava u Iranu
Next articleMilanović odbio dati suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments