Bilo je lijepo vidjeti kako je Slaven Raguž ‘oderao’ gospodina Solaka i naše nesposobne političare

Slaven Raguž
Slaven Raguž

Nakon kraće stanke zbog koronavirusa vratio se Podcast Bura.

Urednik i voditelj Jurica Gudelj ugostio je Slavena Raguža, predsjednika Hrvatske republikanske stranke i zastupnika u skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

Govorilo se o trenutnoj situaciji u državi, postupcima vlasti za vrijeme ove krize i posljedicama nakon što prođe trenutno izvanredno stanje prouzrokovano pandemijom.

Dolaskom koronavirusa u BiH imali smo snažnu reakciju vlasti na svim razinama, ubrzo su uvedene različite mjere, ograničeno je kretanje, poslovi su obustavljeni, a zatvoreni su i ugostiteljski objekti. Raguž smatra kako ove mjere jesu “urodile plodom”, ali da je reakcija vladajućih bila zakašnjela.

-Kasnilo se sa reakcijom, prvi zaraženi pacijent koronavirusom je registriran bio u Banja Luci 4. ožujka. Već tada se moralo razmišljat o donošenju adekvatnih mjera u skladu sa zakonom o zaštiti stanovništva od zaraza i u skladu sa zakonom o zaštiti spašavanja. Već 8. ožujka HRS je slao apel i dopise da se proglasi stanje prirodne nesreće jer ne treba izmišljati ništa, dovoljno je bilo vidjeti kako se situacija odvijala u drugim državama pogođenim koronavirusom, kazao je Raguž.


-Da su mjere donesene onda kada je zaraza tek krenula mi bi već sada mogli krenuti u neku normalizaciju situacije. Donesene su kasno, ali ne prekasno. Proglašeno je stanje prirodne nesreće, i to je terminologija koja se treba koristiti jer je ona zakonska terminologija, kod nas ne postoji izvanredno stanje. Izvanredno stanje može se proglasiti samo u slučaju neke ratne opasnosti i opasnosti opstanka Bosne i Hercegovine, rekao je.

On kaže i da stanje prirodne nesreće vuče za sobom neke zakonske ovlasti i zakonske posljedice koje diktiraju točno na koji način se treba ponašati u tim datim okolnostima.

-Kod nas se kreiralo neko “ad hoc” vladajuće tijelo koje se zove Federalni stožer civilne zaštite, a na čijem čelu sjedi intelektualna i stručna veličina utjelovljena u liku i djelu Fahrudina Solaka. Tom stožeru na čijem je on čelu su date ovlasti da on izdaje naredbe i zapovjedi što treba raditi MUP – dodao je.

Raguž smatra da je Solak samo isturena lutka na koncu SDA koja izdaje naredbe, ali da nije taj “kapacitet” da bi sam upravljao ovom situacijom, isto tako da sve naredbe koje je izdao Solak ne samo da su protuzakonite nego su i protuustavne.

-Fahrudin Solak je samo isturena lutka na koncu SDA i oligarhije koja okupljena unutar vodstva te stranke. Tu je primarni cilj centralizirati svu moć na razini Federacije BiH , a sad je cijela situacija došla kao “kec na desetku” kako bi se ukinule ustavna autonomija županija. Sve naredbe koje daje Fahrudin Solak su protuzakonite, i ne samo to nego su i protuustavne jer se zloupotrebljava stanje prirodne nesreće za ograničavanje dobrog dijela ljudskih i građanskih prava građana BiH. Izvršen je državni udar, izjavio je, prenosi Dnevnik.ba.

Federalni stožer CZ je nadređen županijskim stožerima CZ, ali nije nadređen vladama i županijama.

Raguž je isto tako istaknuo da Hrvati nemaju politički identitet, jer nemaju smjelost da stoje iza odluka koje su donijeli.

-Hercegbosanska županija i njen premijer koji su donijeli odluku o zabrani kretanja koja je bila malo nespretno formulirana je pravi način i model po kojem su trebale postupiti sve županije. Mi kao Hrvati nemamo politički identitet jer radi se o većinski hrvatskoj županiji,a mi nemamo tu smjelost da stojimo iza odluka koje donosimo. To je način na koji je trebalo postupiti i HNŽ i ŽZH, kazao je Raguž.

Dodaje da mjere, naredbe i zapovjedi može donositi isključivo izvršna vlast, u konkretnom slučaju u HNŽ to je Nevenko Herceg. Mjere su konkretne i dobre, ali mjera zabrane kretanja su prepisane iz Hrvatske koja je tu mjeru donijela nakon potresa koji je pogodio Zagreb. Ljudima iz HNŽ-a smo praktično onemogućili odlazak iz grada u grad koji je u toj županiji, a ljudi iz Trebinja i Sarajeva se mogu neometano kretati po toj istoj županiji, rekao je.

Raguž se dotaknuo i epidemiološke situacije, i sredstava kojima raspolažu pojedini gradovi i općine.

-U Domu zdravlja Čapljina dezinfekcije se vrše pumpama za zalijevanje vinove loze, zdravstveni djelatnici rade u molerskim zaštitnim odijelima i maskama koje ne zadovoljavaju ni minimum higijensko-zaštitnih uvjeta, i sada imamo situaciju da je u Čapljini sedam do devet zdravstvenih djelatnika Doma zdravlja zaraženo. Kopiramo mjere iz Hrvatske, a ne bavimo se prevencijom, rekao je.

-HRS i ja smo predlagali da se uvede kao prekršajna mjera nošenje maske i rukavice, ako ne nosiš masku a hodaš po gradu ili ne držiš distancu od dva metra plati odgovarajuću kaznu. Tko ne poštuje mjere izolacije i samoizolacije da se uvede kazna pritvora ili zatvora, a u razgovoru s policijskim dužnosnicima oni su predlagali te mjere, dakle nisam ja to izmislio, kazao je Raguž, prenosi Dnevnik.ba.

Tijekom razgovora Gudelj i Raguž su se dotaknuli i političke situacije u BiH, unitarizacije i centralizacije entiteta Federacije BiH koji je sada dobio na zamahu.

-Mi imamo sve alate da se tome odupremo, ali ih ne koristimo. Državna razina praktično ne postoji, imamo sada situaciju da se ona pitala samo kada se dogovarao aranžman s MMF-om i kada se treba uslikati. Centralizaciju moći imamo i u RS-u i u FBiH. Republika Srpska je iskoristila pametno ovu situaciju da dokaže kako oni mogu bez Bosne i Hercegovine, kako ne ovise o ničemo na državnoj razini i kako mogu donositi zaključke i odluke autonomno i samostalno.

-S druge strane imamo Federaciju gdje se praktično želi onemogućiti županije u odlučivanju, udariti na autonomnost županija, a primarno to znači udariti na Hrvate u BiH i napraviti jednu unitarnu i centralističku državicu” na razini Federacije koja će funkcionirati kao neka “mini Jugoslavija” s kraja 80-tih. Glavno je pitanje što u tomu svemu Hrvati rade…, kazao je Raguž, javio je Dnevnik.ba.

Bild.ba

Previous articlePlenković najavio tri mjere popuštanja
Next articleNastavlja se nogometna sezona, i to pred navijačima