Bisera ponovno o non paperu: Sada dala instrukcije DKP BiH

Bisera ponovno o non paperu: Sada dala instrukcije DKP BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je, slijedom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi postojanja navodnog „non-paper“ dokumenta pod naslovom „Western Balkans – a way forward“, a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH uputila instrukciju.

“Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Europske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije”, navedeno je između ostalog.

Neophodno je da, kako je navedeno, u svim kontaktima s nosiocima vlasti država, kao i s najvišim službenicima institucija u kojima su akreditirani, a u skladu s vanjskopolitičkim ciljevima BIH, koje je jasno definiralo Predsjedništvo BiH kroz okvir i smjernice za djelovanje relevantnih institucija BiH u ovom domenu, aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, točne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima. Potrebno je da vlasti države i službenike institucija u kojim ste akreditirani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednja dva desetljeća, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih naroda, Europske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija. Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj suradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu”, istaknuto je, između ostalog, u instrukciji.

Bild.ba