Bit će veselo: Ukrajina zaustavila tranzit ruske nafte prema južnoj Europi

Mađarski MOL i Unipetrol, koje kontrolira PKN Orlen, glavni su kupci nafte preko te rute, dok su ruski Lukoil, Rosneft i Tatneft glavni dobavljači.

A CNPC 'nodding donkey' oil pump at sunset in an oilfield outside Daqing, Heilongjiang province, China, on July 13, 2006. China National Petroleum Corp is the mother company of PetroChina. Photo by Servais Mont/Pictobank

Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.

Transneft je priopćio da je 22. srpnja ukrajinskom operatoru naftovoda Ukrtransnafta platio tranzit za kolovoz, ali da je novac vraćen 28. srpnja jer uplata nije prošla.

Gazprombank, koji je obavio plaćanje, priopćio je da je novac vraćen zbog ograničenja EU.

Rusija isporučuje oko 250.000 barela nafte dnevno (bpd) preko naftovoda Družba u Mađarsku, Slovačku i Češku.

Mađarski MOL i Unipetrol, koje kontrolira PKN Orlen, glavni su kupci nafte preko te rute, dok su ruski Lukoil, Rosneft i Tatneft glavni dobavljači.


MOL, PKN Orlen i Ukrtransnafta nisu odmah odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar.

Rusija je već smanjila protok plina prema mnogim članicama EU-a, pravdajući to problemima u održavanju turbina na plinovodu Sjeverni tok 1, kao i sankcijama protiv nekih kupaca koje Moskva smatra neprijateljskim.

SOURCEHina
Previous articleReagirao je Dodik: Turković zlorabi svoj položaj i neustavno se ponaša
Next articleInterview of Ivan Vukoja to Slobodna Dalmacija
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments