Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi pred sudom 24. svibnja

Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, optužena po nekoliko točaka nakon vojnog puča, trebala bi se prvi put pojaviti pred sudom 24. svibnja, izjavio je u ponedjeljak njen odvjetnik.

Javnost Suu Kyi nije vidjela od njenog uhićenja nakon puča 1. veljače.

Od tada je u svojoj rezidenciji u prijestolnici Naypyidawu, a svoje odvjetnike je vidjela samo tijekom kratkih videokonferencija, pod strogim nadzorom snaga sigurnosti.

Videokonferencija je održana i u ponedjeljak, a tijekom nje je njen odvjetnik Khin Maung Zaw objavio da će se čelnica pojaviti pred sudom 24. svibnja, prenosi AFP.

Rekao je kako mu se 75-godišnja klijentica čini “dobrog zdravlja”, no dodao je da ju još uvijek nije imao priliku sresti uživo.


– Nismo sigurni da će nam policija omogućiti da privatno razgovaramo s njom prije saslušanja – kazao je odvjetnik.

Suu Kyi je optužena da nije poštivala restriktivne mjere uvedene zbog COVID-19, za ilegalan uvoz voki-tokija, poticanje nemira i kršenje zakona o državnim tajnama koji datira iz kolonijalnih vremena.

Optužena je i da je primila stotine tisuća dolara i zlato kao mito.

Ako bude osuđena, zabranit će joj se političko djelovanje te bi mogla dobiti dugu zatvorsku kaznu.

Prosvjede za njenim oslobađanjem i povratkom demokracije u azijsku zemlju snage sigurnosti i dalje krvavo guše.

Od veljače je u prosvjedima ubijeno najmanje 780 civila, objavila je mijanmarsko Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima AAPP.

Više od 11.000 akademika i drugog sveučilišnog osoblja koje se protivi vladajućoj vojnoj hunti u Mijanmaru suspendirano je nakon štrajka u znak prosvjeda protiv vojne vladavine, priopćila je grupa nastavnika.

Fena

Previous articleU Srbiji preminulo 18 osoba, novozaraženih 918
Next articleNapadač nožem ozlijedio četiri osobe u supermarketu