Bogić Bogićević poslao oštru poruku onima koji su ga zeznuli za kandidaturu

Bogić Bogićević poslao oštru poruku onima koji su ga zeznuli za kandidaturu

Bogić Bogićević izrazio je danas zahvalnost građanima Sarajeva za pažnju i podršku koja mu je ukazana te uputio poruku javnosti.

– Drage sugrađanke i sugrađani, počašćen sam ogromnom podrškom koju ste pružili mojoj kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva. Raduje me i činjenica da ste neke svoje prosvjedne aktivnosti usmjerili, kako ste sami kazali, i protiv loše, u mnogo čemu kriminalne politike koja se u našem gradu godinama vodi i kojoj su građani na posljednjem mjestu – navodi Bogićević u poruci.

Istovremeno, podsjeća kako je prihvatio kandidaturu za gradonačelnika u želji da i sam doprinese mijenjanju takvog stanja i makar malom pomaku naprijed u glavnom gradu BiH.

– Nažalost, već na prvom koraku suočen sam s političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama, čiji cilj je bio da me se onemogući da budem izabran na spomenutu dužnost. Posebno boli činjenica da su u to bili uključeni i oni koji su me predložili, a čija mi je glasačka podrška, nažalost, bila uskraćena u trenucima kad se odlučivalo o novom gradskom rukovodstvu. I ja sam, kao i vi, bio zgrožen spoznajem kako se u gradskoj vlasti prljavo trguje, kako se kupuju i prodaju ljudi i njihovi glasovi. Povlačenje kandidature bilo je za mene jedini častan odgovor na te pokušaje da me se i ljudski i politički ponizi – ističe Bogićević.

Mišljenja je kako je njegov izbor jednoglasno, uz pljesak, bila samo predstava za javnost i svojevrsno likovanje onih koji su zapravo onemogućili njegov stvarni i pravovremeni izbor.

– Još jednom su pogazili moje dostojanstvo, ignorirajući činjenicu da sam dva dana ranije javno priopćio da povlačim kandidaturu. Teško je reći što je bilo prljavije: prvi dan zasjedanja, kad je od mene odustala gotovo polovica onih koji su službeno stali iza moje kandidature, ili drugi dan, kad su svi prisutni vijećnici donijeli jednoglasnu odluku. A donijeli su je, odgovorno tvrdim, samo zato što sam već odustao od kandidature, kako bi se takvom odlukom ‘oprali’ pred razočaranim i razljućenim građanima, istovremeno znajući da ja neću prihvatiti takvu njihovu naknadnu ‘pamet’ – pojašnjava Bogićević.

Ističe i kako je od kandidature odustao teška srca, prvenstveno imajući u vidu javno izraženu, masovnu podršku.

– Ali, vjerujte mi da se ništa dobro ne bi moglo očekivati ni u daljnjoj suradnji s takvim Gradskim vijećem, u kojem sjede i neki vijećnici skloni glasačkoj trgovini. Gradonačelnik je umnogome ovisan i ograničen odlukama i politikom tog vijeća. Molim da razumijete moje razloge i da nastavite, i drugim povodima, s dostojanstvenim i demokratskim javnim izražavanjem svog nezadovoljstva politikama i odlukama koje onemogućavaju oporavak i napredak našeg ionako ranjenog grada i države. I sam ću, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti braniti svoju i vašu ljudsku čast – navodi Bogićević u poruci upućenoj javnosti.

Bild.ba