Bošnjačka lobistica klevetala Hrvatsku i Sloveniju po Velikoj Britaniji: Optužila ih da provode ruske interese

Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama

Tijekom rasprave britanskog parlamenta i izjave koja je usvojena zbog krize u Ukrajini te sve izvjesnijeg sukoba s Rusijom, Arminka Helić, članica Konzervativne stranke, naglasila je i “ruski utjecaj” u Bosni i Hercegovini.

Naime, Helić je, pozdravljajući izjavu britanskog parlamenta o potrebi jedinstvenog odgovora Rusiji zbog Ukrajine naglasila i bh. politički problem te je željela odgovore o stavu Zapada prema BiH.

“Osvježavajuće je vidjeti zapadno jedinstvo kada je riječ o obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednog saveznika (Ukrajina). Međutim, postoji još jedna zemlja koja je na vidiku Kremlja – Bosna i Hercegovina, gdje Rusi pokušavaju otvoriti još jedan front. Nažalost, u odgovoru nema istog jedinstva”, kritizirala je Helić.

Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama kada je riječ o sankcijama. Također je kazala kako ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska.

“Zaostajemo za Sjedinjenim Državama u odgovoru primjenom sankcija, a naši europski saveznici podijeljeni su po sredini, a neki, poput Hrvatske, Slovenije i Mađarske, otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu. Hoće li ministar reći ovom Domu kako možemo bolje surađivati ​​s našim saveznicima i pokazati jedinstvo i u ovoj zemlji?”, istaknula je Helić.


Na to je u ime ministarstva obrane Velike Britanije odgovorila baronesa Annabel Goldie, kazavši da ta država situaciju na Balkanu shvaća veoma ozbiljno.

“Redovno smo angažirani sa zemljama Zapadnog Balkana, ne samo s Bosnom i Hercegovinom, a s ovim zemljama imamo redovne ministarske angažmane. Trudimo se osigurati da podržavamo otpornost, pružamo obuku i savjete i trudimo se učiniti sve da potaknemo sklad i stabilnost. Uvjeravam svoju plemenitu prijateljicu da postoji veoma bliska komunikacija s državama Zapadnog Balkana i to smatramo važnim, jer je to područje od strateškog značaja”, zaključila je baronesa Goldie.

 

SOURCEKlix.ba
Previous articleKordić dao zanimljivo obećanje u emisiji “Kompas”: Hoće li Mostar dobiti sportsku dvoranu?
Next article“Cviki” osuđen za ubojstvo Marka Radića, evo na koliko godina!
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kantakuzan

a eto hrvatska i slovenija ne provode ruske interese…je li se onaj grlic-radman obrisao oko usta nakon lavrova…?