‘Bošnjačka politika svjesno i ciljano radi na štetu BiH. Nemoguće je održati izbore bez izmjena Izbornog zakona’

Bez izmjena izbornog zakona, naglasio je, nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata.

“Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja”, stav je predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, piše Dnevnik.ba.

Naime, pregovori o reformi Izbornog zakona BiH kojima je cilj bio provesti presude Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava propali su jer lider SDA Bakir Izetbegović nije mogao prihvatiti da hrvatski narod u BiH nesmetano bira vlastite političke predstavnike.

Pet temeljnih neprincipijelnosti u bošnjačkoj politici koje od moguće čine nemoguću državu – Bild.ba

Izetbegoviću i SDA cilj je zadržati mogućnost da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, sve članove srpskog i kluba nacionalnih manjina u federalnom Domu naroda te barem jednu trećinu izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Time bi Bošnjaci ovladali cijelim entitetom Federacija BiH te s dvije trećine vlasti na razini države BiH.

Iz Milanovićevog ureda je priopćeno kako su pregvori propali zbog onih koji ne mogu prihvatii legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.


„Pregovori o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini opet su propali zbog onih koji ne razumiju suštinu Daytonskog sporazuma, ne priznaju ravnopravnost i konstitutivnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ne žele prihvatiti i dozvoliti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine. Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, poručio je Milanović jasno adresirajući odgovornost za propast pregovora na sarajevske bošnjačke političke stranke predvođene SDA Bakira Izetbegovića.

“Na žalost, rade to svjesno i ciljano, na štetu Bosne i Hercegovine”, dodao je Milanović.

Bez izmjena izbornog zakona, naglasio je, nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata.

Nelegalni SIP: Pripremamo se za izbore u listopadu ove godine. Zakonom je precizno definirano kada se održavaju – Bild.ba

“Ukoliko se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja“, poručio je predsjednik Republike Hrvatske.

SOURCEBild.ba
Previous articleNATO otvara bazu na Balkanu: Hrvatska i Srbija se utrkuju u naoružanju, ovo će biti važno čvorište
Next article‘Isključivo je od SDA došao zahtjev o reduciranju Doma naroda, a dio bošnjačkih stranaka bio je protiv toga’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments