Bošnjačkim ratnim veteranima nije sjela Fortina izjava, poručili mu da napusti Sarajevo

Iz Saveza dodaju da "jasno shvatamo tvoje poruke, ali si se preračunao".

Savez udruga bošnjačkih boraca iz proteklog rata uputio je priopćenje i poruku Edinu Forti, premijeru Kantona Sarajevo.

– Poštovani suborci i građani Sarajeva kao i cijele Bosne i Hercegovine, svi smo svjedoci dešavanja u proteklom periodu. Vidimo kako promotori zla i fašizma agresivno nasrću na nezavisnu i cjelovitu BiH. Mi nismo iznenađeni indolentnošću i neadekvatnim reagiranjem međunarodne zajednice jer smo iste slike i poruke doživjeli i preživjeli devedesetih godina prošlog stoljeća. Da se zna, spremni smo da ponovo branimo cjelovitost i nezavisnost jedine nam domovine BiH jer mi druge domovine nemamo – stoji u saopćenju.

Ali, iz Saveza navode kako “ono što nas pogađa i ljuti, je odnos prvog čovjeka Kantona Sarajevo koji sve nas, što smo u patikama i farmerkama krenuli u obranu kućnog praga i domovine naziva seljacima”.

– Edine Forto – ti koji si pobjegao i sa sigurne udaljenosti posmatrao ubijanja i rušenja ljudi i gradova u BiH, a onda kada smo obranili Sarajevo i državu došao si spreman da uživaš u slobodi koju smo ti mi borci osigurali i ti pobjeguljo usuđuješ se da klasificiraš i karakteriziraš branitelje Sarajeva i BiH. Usuđuješ se da nas nazivaš seljacima i nemoj da nam demagoški prodaješ maglu kako si ti mislio jedno, a mi shvatili drugo – ističe se u saopćenju.

Iz Saveza dodaju da “jasno shvatamo tvoje poruke, ali si se preračunao”.


– Upozoravamo te da nećemo više trpjeti ni tvoje ni bilo čije ispade. Zato te pozivamo da odmah podneseš ostavku na mjesto premijera, jer onaj koji branitelje Sarajeva naziva pogrdnim imenima ne zaslužuje da obavlja tu funkciju. Čak zaslužuje i sankciju tako da ćeš tvrdnju koju si izjavio morati na sudu obrazložiti. Znači, budi čovjek, pospremi se i skloni se iz Sarajeva – stoji u priopćenju Saveza bošnjačkih udruga iz proteklog rata.

SOURCEBild.ba
Previous articleNovi detalji potrage za Matejem Perišem: Mladi Splićanin žrtva sukoba navijačkih skupina?
Next articlePočelo drugo polugodište u školama u HNŽ-u
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments