Čak 35 izaslanika u federalnom Domu naroda nema legitimitet onih koje trebaju predstavljati!

Time ova kategorija osoba koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda ne bi bila diskriminirana jer se mogu kandidirati za zastupnike u zastupničkim domovima.

Dom naroda Parlamenta FBiH | Izvor: fena

Prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić izaslanici u Dom naroda trebali bi biti izabrani od onih koje po Ustavu trebaju predstavljati.

“Ustavni sud podsjeća da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje.

… pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa”.

Ovo je dio obrazloženja presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koja što je potvrdio i sam Ustavni sud BiH i nakon Schmidtovih intervencija u Izborni zakon BiH nije provedena, piše HMS.

Od ukupno 80 izaslanika u Domu naroda Parlamenta, sa sigurnošću se može reći i egzaktno dokazati, njih čak 35 nemaju legitimitet, odnosno nisu izabrani od naroda kojeg trebaju predstavljati, kako to nalaže i presuda Ustavnog suda BiH, piše Hrvatski Medijski Servis. To je 5 izaslanika u Klubu Hrvata, 19 u Klubu Srba i svi izaslanici u Klubu Ostalih, koji kao takav ne bi trebao ni postojati u ovom parlamentarnom domu, koji nosi naziv Dom naroda i trebao bi predstavljati isključivo konstitutivne narode.


Time ova kategorija osoba koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda ne bi bila diskriminirana jer se mogu kandidirati za zastupnike u zastupničkim domovima.

SOURCEBild.ba
Previous articleDopredsjednik SDA: Trojka će podržati četvrtog izaslanika HDZ BiH za Dom naroda Parlamenta BiH
Next articleFratar iz Kiseljaka pomagao uhićenim Hrvatima u Zambiji, u sudnici im bio prevoditelj
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments