Čelnici HNS-a rezolutni: Ako ne bude dogovora Hrvati će se konsolidirati i dati kvalitetne odgovore

Na upit da pojasni koja je to linija ispod koje se neće ići, Cvitanović je rekao da je to legitimno predstavljanje, konstitutivnost i ravnopravnost naroda, kada se govori o izmjenama Izbornog zakona.

Izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije hrvatskog naroda u BiH, bit će održano 19. veljače, a tada će se, u slučaju da propadnu pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Hrvati u BiH konsolidirati i dati kvalitetne odgovore na predstojeće izazove.

Kazao je to danas novinarima Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, nakon sastanka predsjednika stranaka okupljenih oko HNS-a, koji je održan u Mostaru u sjedištu HDZ-a BiH.

Cvitanović je kazao da je na sastanku usuglašen konačni prijedlog izmjena Izbornog zakona i djelomičnih izmjena Ustava. Taj prijedlog, dodao je,  poslan je pregovaračima američke i europske administracije, kao i partnerima koji sudjeluju u tom procesu.

– To je minimum ispod kojeg HNS neće ići, a unutar prijedloga je način izbora članova Predsjedništva, Doma naroda i kluba Hrvata Doma naroda FBiH. To je zajednički, jedinstven stav i linija ispod koje nitko od nas neće ići – rekao je Cvitanović.

Na upit da pojasni koja je to linija ispod koje se neće ići, Cvitanović je rekao da je to legitimno predstavljanje, konstitutivnost i ravnopravnost naroda, kada se govori o izmjenama Izbornog zakona.


Kazao je i kako vjeruje „da s B strane ne postoji partner koji želi rješenje, već, kontinuirano status quo“.

– U razgovorima se ponašaju kao da uopće ne razgovaraju, želeći zadržati status quo, kako bi se raspisali izbori bez izmjena Izbornog zakona, pa ako to žele, dobit će odgovor – poručio je Cvitanović.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, je naglasio “da će se za dvadesetak dana, ako ništa, znati ima li od ove zemlje išta ili nema”.

– I, tu ćemo završiti priču o budućnosti BiH, je li ona svijetla i gdje će svi konstitutivni narodi biti zadovoljni i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom – rekao je novinarima Karamatić.

Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a, je naveo da je on optimističan po pitanju pregovora u vezi Izbornog zakona.

– Ako želimo da ova država ide putem euroatlantskih integracija, onda je ova reforma nužna. Međutim, to ne ovisi samo o stavu Hrvata – kazao je.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nije davao izjave za medije, a u odnosu na prethodne informacije u vezi nastavka pregovora s američkim i europskim dužnosnicima, danas je rečeno da će taj proces biti nastavljen  28., 29.  i 30. siječnja.

SOURCEBild.ba
Previous articleTeško je prepričati današnju scenu iz Mostara. Netko je, naime, odlučio prodati gradsku palmu, čak ju je krenuo i čupati…
Next articleSamo da znate, nova pravila stižu i kod nas. Čerkez otkrio da će cijepljeni biti privilegirani i još štošta
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
duvnjak

Mi možemo biti nacionalna manjina samo u Zenici i Sarajevu. Na onome što smo obranili i što ćemo obraniti to ne možemo bit nikada. Zadnje što vam treba je da mi, Hrvati, odlučimo razgraditi BIH do kraja. Dobro, nećete dogovor? Nije problem. Idemo na blokadu države i svih institucija, na međunarodnu konferenciju, pa ćemo sve tamo vidjeti.