Charles na tronu tjedan dana: Britanci ga podržavaju, ali postoji “jedna prokleta stvar” koju kralj ne podnosi!

"Ne mogu podnijeti ovu prokletu stvar", kazao je Charles dok je izlazio iz sobe te dodao da se to događa "svaki prokleti put".

Charles
Image by ProsaClouds from Pixabay

Kralj Charles III. proteklih se dana suočio s teškim zadatkom, osim osobne boli i tuge zbog smrti majke, morao je preuzeti ulogu poglavara nacije i biti ‘lice‘ njezina žalovanja.

Kako je Veliku Britaniju od smrti kraljice Elizabete II. 8. rujna preplavio val naklonosti prema monarhiji, 73-godišnji Charles je u medijima dobio gotovo jedinstvenu podršku.

No, njegov prvi tjedan na tronu nije prošao bez mrlje.

U britanskoj povijesti Charles je najduže čekao da preuzme prijestolje i sve su oči bile uprte u njega kada je se prije točno tjedan dana prvi puta obratio naciji nakon kraljičine smrti.

Emotivan govor održao je u katedrali svetog Pavla gdje je održana misa za kraljicu.


Majstor ceremonije

Sjedeći za drvenim stolom u crnom odijelu i kravati tada je, izrazima osobnog poštovanja, govorio o svojoj “dragoj majci” te dao naslutiti kako će vladati kao ustavni monarh s ceremonijalnom ulogom.

“Kao što je i kraljica to nepokolebljivo činila, zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati ustavna načela naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju, lojalnošću i poštovanjem”, rekao je Charles.

Također je kazao da neće više toliko vremena moći posvećivati humanitarnom radu i zakladama zbog čega je nekada bio optuživan da se miješa u nacionalnu politiku, što je glavni problem za poglavara koji bi trebao biti neutralan.

Osvrnuo se i na osobni problem koji je mogao prouzročiti napetosti tijekom razdoblja žalovanja, izjavivši “ljubav” za svog otuđenog mlađeg sina Harryja i snahu Meghan.

Daily Mail je to nazvao “iznimnom i duboko osobnom počašću”, dok je novinar BBC-a Peter Hunt rekao da je ta izjava bila “naprosto savršena”.

Njegova sljedeća uloga je bila nadgledati prijevoz kraljičina tijela iz zamka Balmorala u Edinburgh, potom je položio prisegu te vodio ceremoniju prenošenja majčina lijesa u katedralu svetog Egidija u glavnom gradu Škotske.

Letio je stalno između Londona i Škotske, a potom je u utorak otišao i u Belfast, u Sjevernoj Irskoj, na sastanak sa zavađenim političkim čelnicima.

U petak je stigao u Wales, a njegova putovanja pokazuju da je odlučan i predan održati svoje kraljevstvo na okupu.

SOURCEHina
Previous articleHrvatski veleposlanik u BiH pokazao je politički stav odbivši prosvjednu notu Bisere Turković, a to se, čini se, svidjelo i Dodiku
Next articleDvije žene iz Hrvatske kupile kilogram heroina od Edina i Adnana iz BiH koji su opasni kriminalci, uhićene su
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments