Cikotić kaže da je razmišljao o ostavci, ali ipak je neće podnijeti. Naveo razloge

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH tereti Cikotića da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je obnašao dužnost ministra obrane BiH.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako je razmišljao o ostavci nakon što je potvrđena optužnica protiv njega. No, neće je podnijeti. Naveo je i razloge.

Na pitanje kako se osjeća što mu je potvrđena optužnica, kazao je: “Ne mogu reći da mi je drago”.

Odgovarajući na pitanje da li se iz moralnih razloga treba povući, rekao je da je legalist, ali da Sud nije tražio bilo kakve mjere ili ograničenja prema njemu.

“Razmišljao sam o tome. Ali, više je praktičnih razloga koji u sadašnjoj političkoj situaciji nameću da nastavim raditi ovo što radim. Optužba tretira period od prije 11 godina na poziciji ministra obrane i nemam osjećaj potrebe da razmišljam o povlačenju s ove pozicije”, rekao je Cikotić.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH tereti Cikotića da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je obnašao dužnost ministra obrane BiH.


Cikotić se tereti da je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, tokom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme. U optužnici se navodi da je Cikotić mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH. Cikotić je od 2006. do 2010. godine bio je ministar odbrane BiH, a u julu 2020. godine je izabran za ministra sigurnosti BiH, nakon što je dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

SOURCEN1
Previous articleSkandal u Italiji: Pod istragom i transferi četvorice Hrvata
Next articleI kod nas, čini se, može kako treba, a potvrdio nam je i sam Herceg: Pripravnici u HNŽ-u birani po kriteriju izvrsnosti, a ne stranačke pripadnosti
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments