Čović: Da nije stranaca ne bismo ni sjeli; spremni smo brisati sve prefikse, ali ne i eliminirati konstitutivnost

"Još uvijek imam izražen optimizam, bez obzira na to što to malo tko od nas vjeruje‘‘, rekao je to medijima Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, nakon sjednice ovog tijela na kojoj se govorilo o vođenim razgovorima oko izmjena Izbornog zakona.

Čović je rekao kako razgovori i dalje traju, da je proces ‘manje više priveden kraju’, te da je ostalo vrlo malo vremena.

 ”Za očekivati je da se sredinom prosinca okupimo u ovo formatu, uz administraciju iz Europske unije i Amerike, te sukladno dinamici i napretku očekujemo ponovno okupljanje. Za nas ima smisla razgovarati o Izbornoj godini, i u tom duhu smo vodili rasprave. Ispoštovali smo sve ono što je HNS od nas tražio. Očuvali smo konstitutivnost i osnove Daytona i prihvatili smo da se dogovorimo da za potrebe Izbornog zakona potrebno uraditi određene izmjene”, rekao je Čović i dodao kako je u različitim intervalima s različitim sugovornicima razgovarano o četiri stvari.

Pregovori su se vodili oko modela za Predsjedništvo i Domove naroda, Integritet Izbornog procesa, ustavne promjene i funkcioniranje Federacije.

Naveo je kako, bez obzira na to što nije ostalo mnogo vremena, još uvijek vjeruje da je dogovor moguć, te da je jasan stav HNS-a čitavo vrijeme da se mora osigurati da Hrvati moraju birati svoje predstavnike.

Komentirajući posljednje izjave Bakira Izetbegovića naveo je kako su ‘nevjerojatni spinovi koje je doživio u zadnja dva dana od politike iz Sarajeva koja je zloupotrijebila žrtve rata.’


”Stvorena je lažna priču kako su Hrvati, odnosno nas troje iz Doma naroda, radili na poništenju zakona o genocidu u Srebrenici”, komentirao je Čović i dodao kako je žalosno da se netko ovako poigrava s osjećajima žrtava.

Na Izetbegoviću izjavu kako je Čović rušitelj sporazuma, te poziv da HNS ne zateže razgovore odgovara: ”Moguće da je on u drugi način uključen u rad HNS-a i to ne želim komentirati. Mi nemamo dvojbi. Spremni smo izbrisati sve prefikse iz Ustava, ali nismo spremni eliminirati konstitutivnost naroda”.

Zahvalio se predstavnicima međunarodne zajednice na doprinosu koji su dali tijekom pregovora te naveo kako je činjenica da nema njih ”mi uopće ne bi sjedili zajedno”. ”Taktika Bakira Izetbegovića bila je da zadnjih pola godine uopće ne sjedamo zajedno”, zaključio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

SOURCEBild.ba
Previous articleMučna ratna priča: Ženi u crnom Alahova ratnica je zaklala sina koji se vratio po psa
Next articleMilanović: Jučer sam se čuo s Čovićem, malo me brifirao…, neki ljudi cijelo vrijeme govore da je Hrvatska agresor
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments