Čović kod Plenkovića: Strateški kompas jamac je potpore EU institucija

Tijekom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument će biti potvrđen ispred Europskog vijeća.

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović u posjeti je Zagrebu gdje je održan sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem. Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na razini ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU. Riječ je o strateškom dokumentu sigurnosti i obrane za zemlje članice.

U kontekstu BiH u ovome dokumentu jasno su precizirani konstitutivni narodi kao nositelji konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema BiH. Ovaj dokument koji usmjerava europsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda.

Tijekom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument će biti potvrđen ispred Europskog vijeća.

Predsjednik Čović upoznao je premijera Plenkovića s tijekom razgovora održanim u Sarajevu. Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od strane SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda.


Na današnjem sastanku istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom. Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika. Snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu jamac je potpore EU institucija, zaključeno je na današnjem sastanku dvojice visokih političkih dužnosnika.

 

SOURCEBild.ba
Previous articleSaborski zastupnik: Izetbegović mora odlučiti hoće li pristati na fer dogovor s Hrvatima ili će riskirati svoju političku poziciju
Next articlePosušje: Troškovi poljoprivrednicima porasli i preko sto posto. HSS predložio inicijativu za pomoć
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments