Čović: Moramo naći zajedničko rješenje, ako treba i mijenjati Ustav

Čović: Moramo naći zajedničko rješenje, ako treba i mijenjati Ustav

Delegacije SDA i HDZ-a razgovarale su sinoć u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka u središtu SDA, medijima su se obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Čović je rekao da su danas radila dva tima stranaka, oko Izbornog zakona i federalne razine vlasti.

Meni se čini da smo prvu fazu, moguće, i završili i da već imamo blage pomake približavanja i razumijevanja problema. U jednoj fazi ćemo u pregovore, ja vjerujem početkom petog mjeseca, uključiti sve parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane da nađemo rješenje, rekao je Čović.

Dodao je da i jedni i drugi razumiju da moraju naći zajedničko rješenje.

Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod neće drugom birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti i sa odlukama Ustavnog suda i Suda u Strazburu. I zbog toga smo i kazali da ako pronađemo neko rješenje da treba mijenjati Ustav, federalni ili državni, naravno da smo tu, rekao je Čović.

Rekao je i da treba mijenjati čitav Ustav, ali primarno na nivou potreba danas.

Vjerujem da rješenja koja smo mi ponudili SDA i međunarodnoj zajednici, da će vrlo brzo dobiti odgovor od SDA. Da pronađemo najbolje rješenje. Tako da imamo Hrvate koji imaju svoje predstavnike u Domu naroda. A s treće strane da hrvatski narod ima mogućnost da ima svog legitimnog predstavnika, rekao je Čović.

Zaključio je da su stranke zaključile da zajedno moraju izvući odnose u Federaciji BiH.

Izetbegović nakon sastanka: “Pokušavamo pomiriti dva principa na kojima ova država počiva”

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) razgovarale su sinoć u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, lider SDA je izjavio kako se ništa posebno nije dogodilo i da se govorilo o izbornom zakonu, formiranju federalne vlasti i nagomilanih problema.

On je rekao da je danas razgovarao s Matthewom Palmerom koji inzistira na uspostavi Interesorne radne grupa, a da SDA i HDZ naprave obrise rješenja.

Pokušavamo da pomirimo dva principa na kojima ova država počiva – građanaki i etnički. Imate diskriminaciju u odnosu na manjine kao što su Sejdić i Finci, imate diskriminaciju u odnosu na jedan narod koji je manjinski, kako tvrdi HDZ da im drugi biraju predstavike i imate diskriminaciju u odnosu na većinu. Recimo u Federaciji ne može većina da uspostavi novu strukturu vlasti ili da se popuni ustavni sud, jer manjina ne dopušta. I o tome pričamo i pokušavamo naći balans, rekao je Izetbegović, prenosi Avaz.

On je dodao da je pomak to što HDZ shvaća da se neće moći bez ustavnih promjena, neće moći doći do promjena ni u FBiH ni na državnoj razini.

Govoreći o formiranju nove vlasti u FBiH, Izetbegović je rekao:

Pokušat ćemo da uspostavimo novu strukturu, ukoliko to me možemo i nemao dovoljno ruku, onda SDA inzistira da se imenuju dva nedostajuća ministra. Bez njih nećemo moći uraditi ništa ni u Federaciji, ni na državnoj razini. Uostalom, to su danas rekli i prijatelji iz Amerike. Oni insistiraju i na tome da se predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva uključe u tu interesornu grupu. Ima pomaka – rekao je Izetbegović.

Bild.ba