Čović nakon susreta s Izetbegovićem i Špirićem: Ako će se dirati u konstitutivne narode onda se Ustav mora mijenjati

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a osvrnuo se na današnji susret s predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem (SDA) i još jednim zamjenikom ovog doma Nikolom Špirićem (SNSD).

Njih trojica danas su razgovarali o eventualnoj deblokadi rada ove zakonodavne institucije. Upitan što je zaključak današnjeg susreta, odgovorio je da je zaključak da nikada nismo bili u većoj političkoj situaciji od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentirao je najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više sudjelovati u radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti suglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

“Republika Srpska, kao i Federacija BiH, je do zavidnog nivoa samostalna. To je Dayton, Aneks 4 jasno definirao. Moja molba svima koji vole Bosnu i Hercegovinu jeste da čitaju Ustav. Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promijeniti”, ocijenio je Čović.

Obrazložio je svoje viđenje pitanja etničkog identiteta u Ustavu Bosne i Hercegovine. Podcrtao je da politički predstavnici Hrvata, kako je izjavio, neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.


“Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava”, naglasio je.

Izetbegović je nakon ovog sastanka poručio Dodiku da njegove najave nisu provodive te da je spreman razgovarati s njim, kako je rekao, jedan na jedan. Špirić je ocijenio da je današnji razgovor bio “drugarski”.

Dodik uvjetuje razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni službenici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja, piše Klix.

Bild.ba

Previous articleSastanak MUP-a HNŽ-a i PU dubrovačko-neretvanske: Kriminalci ne poznaju granice
Next articleParovi osmine finala nogometnog Kupa BiH: Hrvatski klubovi iz BiH imaju dobre šanse za četvrtfinale
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments