Čović podržao Blinkenove stavove o BiH, najavio i mogućnost ustavne korekture

Ponovio je Čović i raniji stav te stranke o konstitutivnosti naroda kao natkrovljujućem ustavnom načelu, ali i o važnosti strateškog partnerstva sa SAD-om i EU.

Sjedinjene Američke Države su, uz EU, naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner. To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji, rekao je Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH povodom pisma američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena Predsjedništvu BiH.

Njegove izjave Čović je u stranačkom priopćenju za javnost ocijenio kao “snažan motiv za provođenje ključnih političkih pitanja”, prenosi Bild.ba.

– Pozdravljam pismo američkog državnog tajnika, gospodina Anthonyja Blinkena koje se savršeno nadovezuje na sve ono što ja osobno, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističemo već duže vrijeme. Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju. Jasno je istaknuto kako nitko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći – navodi se u priopćenju.

Najavio je i spremnost za odrađivanje “minimalne ustavne korekture”.


– Implementacijom ključnih odredbi u predmetima “Ljubić” i “Sejdić i Finci” mi započinjemo novu eru europske Bosne i Hercegovine. Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje je ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu – naveo je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Ponovio je Čović i raniji stav te stranke o konstitutivnosti naroda kao natkrovljujućem ustavnom načelu, ali i o važnosti strateškog partnerstva sa SAD-om i EU.

– Prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jačamo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani. To su načela demokracije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU je potvrđeno Sporazumom u Mostaru u lipnju prošle godine koji smo skupa parafirali i obvezali se provesti i implementirati do kraja – naveo je prvi čovjek HNS-a BiH.

Legitimno predstavljanje u BiH Čović je okarakterizirao kao “temeljno ljudsko pravo” dodavši da se “zahvaljuje” Blinkenu koji to shvaća, javlja Bild.ba.

Legitimna volja da vas netko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga, je temeljno ljudsko i demokratsko pravo i to jasno prepoznaje gospodin Blinken kojemu se ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti europskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine.

Bild.ba

Previous articleSlovenska oporba predložila ustavnu tužbu protiv Janeza Janše
Next articleIstraživači: Zatvaranje ostavlja negativne posljedice na zdravlje, zato vježbajte