Čović: U Rezoluciji EP se vrlo jasno navodi ‘dejtonska BiH’

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je, komentirajući Rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj se ne spominje ‘konstitutivnog naroda’, kazao da se ništa ne bi promijenilo i da jeste, ali da se vrlo jasno navodi ‘dejtonska BiH’ koja govori o ustavnoj konstitutivnih naroda u BiH.

– To političko nadmudrivanje koje imamo nema posebnog političkog značaja za poziciju BiH, tri naroda u BiH i hrvatskog naroda u BiH – poručio je, prenosi Fena.

Očekuje da će zajedno s kolegama u ovoj godini uspjeti izboriti za izmjenu Izbornog zakona u BiH, ali i za europski put BiH koji će svima dati prostor da rade ozbiljne izmjene ustava BiH, jer smatra da europski put i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma neće imati mnogo zajedničkog.

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona posljednjih deset godina uvjet za sve.  

– U narednih nekoliko dana ćemo razgovarali i u tom terminu završiti osnovne naznake kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i drugih stvari koje će trebati riješiti do kraja godine – kazao je Čović.


Podsjetio je da je prošle godine s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA)  Bakirom Izetbegovićem i predstavnicima međunarodnih institucija potpisao sporazum u Mostaru u kojem su definirali da pitanje izmjene Izbornog zakona trebaju riješiti u neizbornoj godini.  

– Što se mene tiče, taj posao smo završili i dali smo sve oblike koje mislimo da mogu predstavljati sukladno tom sporazumu i uvažiti sve odluke suda u Strasburgu i Ustavnog suda BiH kada je u pitanju i Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH – kazao je.  

Istakao je da će u narednih tri dana s najvišim predstavnicima međunarodnih institucija koji će doći u BiH završiti taj posao na toj razini.

– To je bilateralna razina i jedan od kolega je već rekao da ne želi na taj način završiti. Mi smo svoj posao završili i tu nema više tajni – kazao je.

Nakon toga, dodao je, potrebno da se u PSBiH dobije adekvatna većina, ali da im za izmjenu Izbornog zakona to nije problem.

– Vjerujem da ćemo s američkom i europskom administracijom završiti ovaj posao ne način da to nije dogovor dvije politike, već svih opcija u BiH – kazao je Čović.

Čović je kazao da se neće dugo čekati da svaki građanin BiH, ukoliko se nastavi ovakav pandemijski trend, neće imati bilo kakvih ograničenja kada je pitanje ulazak u Hrvatsku.

Bild.ba

Previous articleHDZ BiH poslao jasnu poruku iz Sarajeva: Odbacujemo unitarističke pretenzije kroz rušenje ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda
Next articleNova stranka u Bošnjaka: Prva u BiH koja se temelji na islamskim principima