Cvitanović briljirao na BHRT-u: Idemo napraviti tri republike pa ćemo imati građansku državu, Komšić je licemjer, a unitaristička politika iz Sarajeva uništava BiH

Otkrio je da Čović ima potporu HDZ-a BiH dok se drži sporazuma, odnosno, dok se u pregovorima ne odvaja dom naroda od Predsjedništva.

cvitanović

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostovao je u emisiji BHT1 uživo. Govorio je o nedavno održanoj konstituirajućoj sjednici Predsjedništva te stranke.

Istaknuo je kako se ovom sjednicom na neki način dao hommage Središnjoj Bosnu u kojoj, kako kaže Cvitanović, “Hrvati i dalje žive” a ponekad su zaboravljeni od Mostara “svojevrsnog glavnog grada bh. Hrvata”.

“Niz je aspekata koji utječu na vrlo lošu životnu situaciju nas koji živimo u BiH”, rekao je Cvitanović, piše portal Bild.ba.

Inače, u Predsjedništvu HDZ-a 1990 sada je puno mladih ljudi, a Cvitanović kaže da je on inicijator promjena u strukturi HDZ-a 1990.

“Jednostavno dođe do zasićenja, do nemogućnosti unošenja novih ideja… Možda je ovaj Sabor bio prilika da se pojavi netko tko i mene može zamijeniti, ali su se stvari posložile tako da ja s 45 godina mogu još dati stranci”, rekao je on. Kaže kako su mladi ljudi prepoznati zbog “neopterećenosti prema drugima i drugačijima”.


Ovom društvu, kaže Cvitanović, treba jedna smjena generacija jer je “većina predsjednika stranaka na funkcijama još od prije rata”.

Poslao je poruku tzv. probosanskim strankama.

“Ne mogu shvatiti da onaj tko se kune u državotvornost BiH, da je ovako perfidno ruši, da udara u temelje BiH, svatko mora biti svjestan da ovdje postoje tri konstitutivna naroda… Iz konstitutivnosti sva tri naroda proizlazi iz demokratsko predstavljanje, vrlo je licemjeran odnos, govorim o članu Predsjedništva koji se izjašnjava kao Hrvat, a kaže da nešto dobro jer ide na ruku Hrvatima. Ta politika koja dolazi iz dijela stranaka iz Sarajeva, ja sam to nazvao unitarističkom politikom”, rekao je Cvitanović i dodao da postoje tri tvoreća naroda u BiH i ostali građani.

Angažman međunarodne zajednice, kaže, mora biti u tom smjeru, prenosi Bild.ba.

Otkrio je da Čović ima potporu HDZ-a 1990 dok se drži sporazuma, odnosno, dok se u pregovorima ne odvaja dom naroda od Predsjedništva.

“U Ustavu BiH se na 35 mjesta spominje hrvatski, kome bi se obraćao član Predsjedništva prilikom vetoa, ne vidim zašto je problematično da stoji hrvatski, srpski i bošnjački, to je jednostavno BiH”, rekao je on.

Na upit kakav bi model države bio najbolji za njega, on je rekao: “Idemo napraviti tri republike i imati građanski princip. Mi živimo po Ustavu kakav trenutno imao, držimo se onog kako piše na papiru i imat ćemo prostor da završimo ova teška politička pitanja. Nažalost, ovdje postoje neki drugi ciljevi”, rekao je on.

SOURCEI. Crnjac
Previous articleDežulović kaže: ‘Jebo vas Vukovar’ i svi skaču na zadnje noge, a kad ministar radi protiv bh. Hrvata, nitko ništa?
Next articleSlovenija izdala nove preporuke za treću dozu cjepiva
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Viki

Samo u granicama Bosne i Hercegovine tri republike! Nista drugo ne dolazi u obzir!