Cvitanović: Možete očekivati reakciju, ako netko ponovno u ime Hrvata izabere člana Predsjedništva ili izaslanike u Dom naroda

Za ovakvo stanje u zemlji i neusvajanje proračuna Cvitanović krivi sve one koji konzumiraju vlast na nivou BiH.

Ilija Cvitanović

“Nepostizanje izborne reforme opravdava svaki čin HNS-a. Ne razumijem u jednoj mjeri ponašanje međunarodne zajednice gdje je sebe stavila u ulogu donositelja odluka. Bolje da su pritisli domaće političare da se dođe do rješenja u institucijama BiH”, ističe predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, gostujući u BHT Uživo. Govorio je o izmjenama Izbornog zakona, nametnutoj Schmidtovoj odluci, nadolazećim izborima i mnogim drugim temama.

Izbori su nezakonito raspisani, ističe Cvitanović i navodi da uprkos tome se mora izaći na njih i napraviti rezultat kojim će se sačuvati hrvatska pozicija, ali i pozvati Schmidta da nametne odluku o presudi Ustavnog suda BiH o apelaciji Ljubić.

“Nikada nismo dovodili upitnim suverenitet ni integritet BiH, ali ćemo se zalagati da ona bude na principima ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Zato ponavljam da ovakvim izbornim zakonom može u potpunosti biti zanemarena volja jednog naroda u BiH”, navodi Cvitanović.

Za ovakvo stanje u zemlji i neusvajanje proračuna Cvitanović krivi sve one koji konzumiraju vlast na nivou BiH.

“Da smo imali usvojene proračune, ne bismo došli u ovu situaciju da visoki predstavnik nameće odluke o financiranju izbora. Odgovorni su i zato što se valjamo u političkoj kaljuži već godinama i BiH samo tone i iz nje se iseljava, a izričito su odgovorni predstavnici političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu za neprovođenje odluka Ustavnog suda. Ja govorim o dijelu političke krize koja je najbitnija, a to je kriza oko izmjene Izbornog zakona i Ustava. Odgovorni su i HDZ i SNSD za loše funkcioniranje vlasti, ali naglašavam: za nedogovor oko Izbornog zakona kriva je adresa koju sam maloprije spomenuo”, kaže Cvitanović.


Govoreći o usvajanju proračuna danas u Predsjedništvu, Cvitanović ističe da proračun nije vidio, da ne zna kako su sredstva raspoređena, ali smatra da je tako usvojen proračun usklađen sa odlukom visokog predstavnika i da međunarodna zajednica ima užasno veliki utjecaj u donošenju odluka u ovoj zemlji.

“Politički predstavnici nisu spremni odreći se uskostranačkih interesa i usmjeriti BiH ka Europi. Od Dodika ne očekujem da će značajno utjecati svojim djelovanjem na institucionalmnu stabilnost”, navodi predsjednik HDZ-a 1990.

Komentirajući posuđenicu SIP-a od RAK-a, Cvitanović je rekao da je evidentno da jeVijeće ministara imalo saznanja za nametanje odluke od strane visokog predstavnika.

“Ako znamo da visoki predstavnik ima takve ovlasti i ako smo svjesni da će ih iskoristiti i učiniti BiH još jednom nesuverenom državom, ne znam šta je bilo povod blokiranju. Nije trebalo donijeti takvu odluku nego ubrzati proces donošenja proračuna i u proračunu osigurati novac za izbore”, kaže Cvitanović.

Govoreći o sankcijama Čavari, predsjednik HDZ 1990 ističe da se nije ugodno naći na američkoj crnoj listi i biti označen smetnjom procesima u BiH. Navodi da razumije privatno Čavaru, ali da u BiH sustav počiva na blokadama i da cijeli sustav počiva na blokadama te da mu nije jasno iz kojeg konteksta je izvučen jedan čovjek da bude na crnoj listi. Smatra da bi se i oni koji blokiraju provođenje presuda Ustavng suda BiH trebali naći na crnim listama.

“Ovo nije pobjeda hrvatske politike u BiH, ali ne bih etiketirao to nikako – ni pobjedom ni porazom, ovo je BiH i u njoj se svakodnevno morate boriti za poziciju vlastitog naroda i same države. Ovdje se radi o poziciji BiH, a ja dugoročno želim stabilnu državu. Ovo je poraz BiH generalno”, ističe on.

Cvitanović je naveo da se u percepciji u medijima treći stup vlasti zaobiđe, odgovornost SDA i DF-a se ne spominje. Istaknuo je da smatra da je HDZ odgovoran za puno loših stvari koje su se dogodile Hrvatima u BiH, ali na nacionalnoj razini mu je teško identificirati tu stranu kao odgovornu.

“Sa hrvatske strane u pregovorima za izmjene Izbornog zakona imamo jasan stav, znamo šta je minimum ispod kojeg se ne može ići, a i kad se ljestvica najniže spustila, treća strana nije željela da se dođe do rješenja, jer preko presuda Suda za ljudska prava pokušavaju ono što je nemoguće, a to je da pretvore BiH u državu Jedan čovjek jedan glas. Tronožac se ne može izostaviti, odgovornost se dijeli”, navodi Cvitanović.

Napomenuo je da se nudilo da se svaki građanin ima mogućnost kandidirati, da se došlo bilo do rješenja kako riješiti pitanje Ostalih u Domu naroda, ali kaže da se nije željelo doći do rješenja, ili se željelo doći do rješenja da FBiH bude uređena kako je uređena RS.

Ponovio je da su rješenja koja su bila na stolu u Neumu i u Sarajevu provodila presude Suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

“Zaključak 7 HNS-a jasno govori da, ako se nastavi daljnja uzurpacija Hrvata u BiH, morate očekivati neki odgovor. To bi značilo: ako netko ponovo izabere člana Predsjedništva u ime hrvatskog naroda i ako netko opet izabere u ime Hrvata izaslanike u Dom naroda, normalno da morate očekivati reakciju. A ta reakcija neće biti mimo Ustava i zakona, to vam mogu garantirati”, zaključio je Cvitanović.

SOURCEBild.ba
Previous articleKroz proces 10-6-93: HNK Mostar podsjeća na 29 godina od nekažnjenog zločina nad djecom u Vitezu
Next articleSchmidt nahvalio hrvatskog premijera: “Plenković se jako intenzivno angažirao oko promjene izbornog zakona u BiH”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments