Cvitanović oštro: Nemojte zanemariti našu pruženu ruku da dođemo do dogovora

Dodao je da su zaključci vrlo jasni te da sedmi zaključak , onako kako ga on vidi, znači to da je hrvatski narod ravnopravan i konstitutivan u BiH.

Nakon lidera HDZ-a BiH i predsjednika HNS-a BiH medijima se obratio Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

On je, referirajući se na šesti i sedmi zaključak zasjedanja HNS-a kazao kako želi iskreno vjerovati da će u pregovorima doći do dogovora, „pa ćemo neke druge zaključke kasnije druge zaključke moći na drugi način tumačiti“, piše Avaz.ba.

– Što to znači? Ako mi smatramo da Središnje izborno povjerenstvo nema zakonsku i ustavnu mogućnost raspisati izbore početkom svibnja , to je ono što je točno vrlo jasno, jer ako će SIP uzeti sebi za pravo da mimo Ustava i zakona radi taj čin, pa mi ćemo tada dati vrlo jasan odgovor. Ne želimo ničim opteretiti vrijeme pred nama.

Referiramo se, dakle na to, da nema uvjeta za raspisivanje izbora, kada se raspišu, ako se raspišu. Naglašavam, nemojte zanemariti našu pruženu ruku da dođemo do dogovora. Mi smo u pet prvih zaključaka pobrojali sve ono što smo prošli u tim pregovorima, mnogo puta i dobili potporu Venecijanske komisije i , čak, dijela stranaka koje imaju sjedište u Sarajevu – rekao je Cvitanović.

Dodao je da su zaključci vrlo jasni te da sedmi zaključak , onako kako ga on vidi, znači to da je hrvatski narod ravnopravan i konstitutivan u BiH.


– Ako bi se nastavili procesi dekonstituiranja, delegitimiranja, oduzimanja političkih prava hrvatskom narodu, zagovaranje građanske države, koje je potpuno neustavno, pa naravno da ćemo mi na to dati odgovor, a odgovor će u suštini sadržavati federalizam I konsocijacijsku demokraciju. Sve je vrlo jasno rečeno – rekao je on.

Upitan da je li je to ucjena, Cvitanović je rekao da nije uopće.

– Pet puta ponavljam da je pružena ruka da se dogovorimo da BiH napokon učinimo funkcionalnom. Ne pokušavajte dizati tenzije. Ovdje nitko nije ucijenjen. Ovo je domovina i hrvatskog naroda – naveo je on.

SOURCEAvaz
Previous articleČović gostovao na RTV HB: “BiH će se očuvati samo ako Hrvati ostanu konstitutivan narod”
Next article“Ili će Bošnjaci napokon prihvatiti činjenicu da su Hrvati u BiH suveren narod, ili će doći do raspada Federacije BiH”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments