Danas Bošnjakinja, a sutra Hrvatica: Sud odbio žalbu Edise Suljić, mjenjačice nacionalnosti za pozicije

Kada je u pitanju preuzimanje pozicija koje su rezervirane za konstitutivne narode, a napose Hrvate, poznati su primjeri u kojima se u federalni Dom naroda iz većinski bošnjačkih županija biraju osobe koje se izjašnjavaju Hrvatima.

Odluka Suda BiH koja se veže uz situaciju iz Lukavca i tamošnje Općinsko izborno povjerenstvo privukla je pozornost javnosti, a posebice u kontekstu nacionalnog izjašnjavanja i popunjavanja pozicija u različitim tijelima uprave.

Kako piše portal Sodalive.ba, Sud BiH odbio je žalbu Edise Suljić na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u kojoj joj nije dopušteno biti članica Općinskog izbornog povjerenstva Lukavac jer se izjasnila kao Hrvatica. Odlukom SIP-a utvrđeno je, naime, kako postoje dvije izjave o nacionalnom izjašnjavanju te kako se Suljić na posljednjem popisu zapravo izjasnila kao Bošnjakinja. Suljić je uložila žalbu i izjavila kako je korekciju izjave izvršila u cilju otklanjanja propusta u prvobitno danoj izjavi.

Naime, izjava Edise Suljić nije sadržavala tekst, odnosno dio “da se na posljednjem popisu stanovništva BiH izjasnila kao Hrvatica”.

Općinsko vijeće Lukavac dostavilo je izjavu Edise Suljić u kojoj je navedeno da se Edisa Suljić na posljednjem popisu stanovništva u BiH izjasnila kao Bošnjakinja.

Promjena nacionalnog izjašnjenja kandidata za člana Izbornog povjerenstva u istom postupku imenovanja oduzima pravo drugim kandidatima i Središnje izborno povjerenstvo, u skladu s načelom zakonitosti, kao temeljnim pravnim načelom odlučivanja, dužno je onemogućiti zloupotrebu prava u korist jedne osobe i na štetu drugih osoba promjenom nacionalnog izjašnjavanja. Imajući u vidu prednje navedeno, može se utvrditi da je kandidatkinja Edisa Suljić priložila dvije izjave o nacionalnom izjašnjenju (Hrvatica i Bošnjakinja), što upućuje na pokušaj ostvarivanja osobne koristi kršenjem pravne norme o zadovoljavanju nacionalne strukture propisane čl. 2.14. st. (1) Izbornog zakona BiH, navodi se iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.


Uvidom u odluku Suda BiH vidljivo je kako je vijeće Prizivnog odjela Suda BiH zaključilo da žalba nije osnovana.

Pravilan je zaključak Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da žaliteljica ovakav način izjašnjavanja o pripadnosti konstitutivnom narodu ili skupini ostalih prilikom imenovanja članova izbornih povjerenstava koristi kao osnovu za ostvarivanje prava na imenovanu dužnost, navedeno je, uz ostalo, u odluci Suda BiH.

Iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli kažu kako su posljednja događanja prilikom izbora članova Općinskog izbornog povjerenstva u Lukavcu još jednom pokazala pokušaj svjesne zlouporabe nacionalnim izjašnjenjem u cilju popunjavanja pozicija koje su namijenjene pripadnicima hrvatskog naroda.

“Ohrabrujuća je odluka SIP-a i Suda BiH koji su utvrdili da je Edisa Suljić svojim postupkom pokušala oduzeti pravo drugim kandidatima svjesnim lažnim predstavljanjem sebe kao pripadnice hrvatskog naroda. Cjelokupna politička javnost u Lukavcu znala je kakve su stvarne činjenice, ali su Suljić nagovarali da ustraje u svom pokušaju imenovanja i popunjavanja pozicije. Kad bi pravosuđe funkcioniralo neovisno, onda bi, nakon što su utvrđene svjesne zlouporabe i malverzacije, za ovakav postupak kazneno odgovarali svi oni koji su u tome sudjelovali”, istaknuo je predsjednik ŽO-a HDZ-a BiH Soli Danijel Nikolić.

Kada je u pitanju preuzimanje pozicija koje su rezervirane za konstitutivne narode, a napose Hrvate, poznati su primjeri u kojima se u federalni Dom naroda iz većinski bošnjačkih županija biraju osobe koje se izjašnjavaju Hrvatima.

Iako je Ustavni sud BiH jasno utvrdio da je Dom naroda upravo to – dom naroda, a ne dom županija, to nije spriječilo praksu u kojoj su se hrvatske pozicije, unatoč očitoj disproporciji, odnosno činjenici da u pojedinim županijama gotovo i nema Hrvata, uzimale kroz dva procesa. Jedan je izjašnjavanje Hrvatom, a drugi nelegitimni izbor takvih “Hrvata” kojima “legitimitet” daju Bošnjaci, prenosi Večernji list BiH.

Drugim riječima, upravo najveću štetu Hrvatima u Sarajevu, Goraždu, Bihaću prave bošnjačke stranke jer u tim županijama Hrvati uopće ne mogu među sobom izabrati svojeg predstavnika u Dom naroda, već im Bošnjaci prvo biraju predstavnika u županijsku Skupštinu, a nakon toga u Dom naroda.

SOURCEBild.ba
Previous articleOsumnjičenik za ubojstvo sarajevskih policajaca “pao” ispred državnog zatvora
Next articleMorate vidjeti kako Google prevodi pjesmu ‘Da te mogu pismom zvati’, mi smo oduševljeni
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments