Danas i sutra Ustavni sud BiH odlučuje o Schmidtovim izmjenama izbornog zakona

Prvi važan predmet u kojemu bi Ustavni sud trebao donijeti odluku, jeste zahtjev za ocjenu usuglašenosti s državnim ustavom amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt odlukama od 2. listopada 2022. godine.

Prvi važan predmet u kojemu bi Ustavni sud trebao donijeti odluku nakon što je odbio donošenje privremene mjere, jeste zahtjev za ocjenu usuglašenosti s državnim ustavom amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Ustavni sud BiH će na 132. plenarnoj sjednici koja će biti održana 19. i 20. siječnja razmatrati nekoliko važnih pitanja za nastavak neometanog funkcioniranja institucija i političkog sustava u BiH.

Prvi važan predmet u kojemu bi Ustavni sud trebao donijeti odluku, jeste zahtjev za ocjenu usuglašenosti s državnim ustavom amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt odlukama od 2. listopada 2022. godine. U tom smislu sud će donijeti ocjenu usuglašenosti odluka s Ustavom BiH, piše Klix.ba.

Druga važna točka jeste donošenje rješenja o neizvršenju Djelomične odluke Ustavnog suda BiH od 16. srpnja 2021. godine, a koja se tiče obveze Povjrenstva za koncesije BiH.

Predmet djelomične odluke suda iz 2021. godine bilo je utvrđivanje uvjeta za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini, na području općine Foča te koncesiji za izgradnju hidroelektrane “Paunci”, također na rijeci Drini.


Povjerenstvo za koncesije nije izvršilo djelimičnu odluku Ustavnog suda pa će stoga sud ponovno donijeti rješenje kojim se nalaže izvršenje njegove odluke.

SOURCEBild.ba
Previous articleDolazi li do izmjene izbornog zakona u novom mandatu? Nova koalicija ima dvotrećinsku većinu u Domu naroda Parlamenta BiH, kojom se može i Ustav mjenjati
Next articleGodina je 2023. Bosna i Hercegovina ide prema EU, očekuju se mnogobrojne reforme, a u isto to vrijeme SDP u državni Dom naroda šalje lika koji se zove Jugoslav
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments