Danas se nastavlja suđenje Fadilu i ekipi optuženoj u aferi “Respiratori”

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas se nastavlja ročište federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla tvrtka “Srebrena malina”.

Osim Novalića, za ovu spornu nabavku su optuženi i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, krivotvorenja ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.


Na prošlom ročištu održanom 1. listopada ove godine svjedočili su uposlenici Agencije za lijekove koji su obrazložili kakva je bila njihova uloga u nabavci spornih respiratora.

Prvi je svjedočio Mladen Čančarević, pravnik u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Neke od njegovih obaveza, kako je pojasnio su i rad na predmetima interventnog uvoza, u kontekstu ispunjavanja uvjeta.

Svjedočila je i njegova kolegica, inspektorica Dragana Reljić. Rekla je da se odlučuje o predmetima u dogovoru s glavnom inspektoricom. Predmet Srebrena malina zatekla je u petak na stolu, signiran od glavnog inspektora (Indira Fazlagić). Pisalo je “hitno Vlada FBiH”.

Danas je najavljeno da se pred Sudom BiH u svojstvu svjedoka pojavi Mustafa Kadribegović, koji je nakon suspenzije Fahrudina Solaka kratko bio na čelu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Ročište je zakazano za 9:00 sati, prenosi N1.

Dnevnik.ba

Previous articlePlenković: “Svi oni koji su bili u Daytonu i u Parizu dobro znaju što je koncept 1, 2, 3”
Next articleDvije godine od misteriozne smrti Lane Bijedić: Što se zapravo dogodilo?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments