Dnevni avaz: I SDA-ovci idu pod američke sankcije

Lista kandidata je duga, na popisu osoba koje će u skorije vrijeme osvanuti pod sankcijama su 52 imena iz Bosne i Hercegovine povezana s koruptivnim režimom.

”Sankcije će se nametnuti svima koji su direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenja privatne imovine za osobnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje. I svima njima bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriju SAD-u te će im biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države”, piše Dnevni Avaz navodeći kako bi pod američkim sankcijama uskoro mogli završiti i dužnosnici SDA. Prema njihovom pisanju lista kandidata je duga, na popisu osoba koje će u skorije vrijeme osvanuti pod sankcijama su 52 imena iz Bosne i Hercegovine povezana s koruptivnim režimom

Navode kako se ranije spominjalo ime premijera FBiH Fadila Novalića (SDA), kojem se sudi za koruptivne aktivnosti i pranje novca u aferi „Respiratori“ te da  bi se na popisu bi se mogao naći i Asim Sarajlić, SDA-ov dužnosnik kojem se već sudi u aferi “Bosna” za nezakonita zapošljavanja i trgovinu utjecajem. Nedavno je optužen i u aferi „Asim“ zbog štimanja unutarstranačkih glasova. Ovaj SDA-ovac, pišu, ima dodira i s aferom „Respiratori“, zbog čega je pod istragom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Između ostaloga navode kako mediji mjesecima targetiraju i Mirsada Zaimovića, bivšeg direktora “BH Telecoma”, zbog poslova ove firme s kineskim „Huaweijem“ te da bi se prema Avazu na američkoj listi mogli naći i pojedinci iz A-SDA, prvenstveno iz ZDK.

Kada je u pitanju hrvatska strana, Avaz navodi kako nije nemoguće da na listi završe i pravomoćno osuđeni Jerko Ivanković Lijanović te pojedini hercegovački biznismeni bliski HDZ-u BiH, dok bi se iz RS-a vrlo lako mogla naći imena poput Nedeljka Čubrilovića, Željke Cvijanović i Radovana Viškovića, ali i poput Nenada Nešića, lidera DNS-a, ili Nenada Stevandića te i sina Milorada Dodika, Igora.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, te se od prošlog tjedna na njoj nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banja Luke. Na listu su također stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu s Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države.


Inače, zbog korupcije na crnoj listi SAD već se nalazi Nikola Špirić, izaslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji je na listu dospio u vrijeme administracije Donalda Trumpa. Osim njega, među najzvučnijim imenima s američke crne liste nalaze se Ante Jelavić, Momčilo Mandić, Biljana Plavšić i Amir Zukić, bivši generalni tajnik SDA.

SOURCEBild.ba
Previous articleUnuka ubijenog Hrvata: Teško je živjeti a ne znati istinu
Next articleUZNEMIRUJUĆI VIDEO Divovska stijena urušila se na turiste u kanjonu, najmanje petero poginulih
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments