Dodik – Čović – Izetbegović sastanak je izgleda večeras

Ponovio je da će NSRS zasjedati 10. prosinca gdje će se govoriti o prijenosu nadležnosti s razine države na entitet.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon razgovora sa Oliverom Varhelyiem u Banjoj Luci obratio se medijima. Kako je istaknuo tema razgovora sa europskim povjerenikom za proširenje bila je aktualna politička situacija u našoj zemlji.

“Europska unija očekuje da funkcioniraju institucije BiH. Od nas se očekuje da normalno počnu funkcionirati Vijeće ministara, Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, upravo oni organi za koje je NSRS rekla da predstavnici iz RS neće sudjelovati dok se ne riješi nametnuti zakon o negiranju genocida. To smo i rekli Varhelyiu. Oni koji stoje iza takvog jednog sramnog posla trebaju to pitanje riješiti”, rekao je Dodik, prenosi Avaz.

Također razgovaralo se i o pitanju imovine BiH, potvrdio je Dodik.

“Naš prijedlog je da se dva entitata i Brčko Distrikt sastanu i potpišu zajednički sporazum gdje će stajati da imovina koja se nalazi na jednom entitetu pripada tom entitetu”, rekao je Dodik.

Ponovio je da će NSRS zasjedati 10. prosinca gdje će se govoriti o prijenosu nadležnosti s razine države na entitet.


“RS podržava Ustav BiH i očekuje od drugih da se tako ponašaju, ne samo domaćih aktera već i stranih. RS nema nikakav plan za secesiju”, istaknuo je Dodik.

Nas sankcije ne dodiruju, mi ćemo provoditi naše politike, naglasio je Dodik.

Istaknuo je kako će se večeras ponovo u Sarajevu sastati sa Varheljijem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem te europskim veleposlanicima kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

“Ja u ovom trenutku ponovo putujem u Sarajevo odakle sam došao prije sat i pol kako bi se sreli na posebnom sastanku sa povjerenikom Varhelyiem. Na sastanku će biti europski veleposlanici, Čović i Izetbegović”, dodao je.

SOURCEBild.ba
Previous articleDok Izetbegović lobira po dijaspori, njegova oporba je bijesna. Pogledajte što mu je Ćudić napisala na Twitteru
Next articleHoće li Đokoviću uskratiti Australian Open? Ako je suditi prema pomotivnom spotu, lako bi se moglo dogoditi…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments