Dodik najavio i obećao, Republika Srpska ispunila: stižu skupi lijekovi za teško bolesne djecu i mlade

Postupak javne nabavke lijekova Fond je pokrenuo krajem travnja, na osnovu potreba koje im je dostavio Univerzitetski klinički centar RS

Ilustracija

Fond zdravstvenog osiguranja RS potpisao je ugovore sa ponuđačima za nabavku lijekova za rijetke bolesti i za ovu godinu nabavljeno je sedam lijekova za cističnu fibrozu, Pompeovu bolest, mukopolisaharidozu tip dva i četiri, Gošeovu bolest i za akutne napade angioedema. Vrijednost nabavke je 4,5 milijuna KM bez PDV-a, priopćeno je iz Fonda.

Iz Fonda su naveli da nije bilo žalbi na izbor najpovoljnijeg ponuđača, te da su ugovori potpisani sa “Farmacija 2011” Bihać, Phoenix Pharma Bijeljina, “Interpromet” Novi Grad i Pharma Maac Sarajevo.

– S obzirom na to da većina lijekova koji se nabavljaju, šest od ukupno sedam, nisu registrirani na tržištu BiH, dobavljači trebaju pokrenuti proceduru interventnog uvoza za što im je potrebna suglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS – navodi se u priopćenju, prenosi Avaz.

Najnovije terapije

Postupak javne nabavke lijekova Fond je pokrenuo krajem travnja, na osnovu potreba koje im je dostavio Univerzitetski klinički centar RS poslije inicijative Komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za rijetke bolesti.

Iz Fonda su napomenuli da su i do sada oboljelima od rijetkih bolesti financirali neophodne lijekove, a ubuduće bi u RS trebale biti dostupne i pojedine najnovije terapije koje se koriste u svijetu.


Kako piše Avaz pozivajući se na Srpskainfo, neki od ovih lijekova već su odavno u upotrebi čak i u zemljama regije, ali pošto su jako skupi, do sada nisu bili dostupni djeci i mladima u RS. Ovaj lijek će uskoro dobiti 11 mladih pacijenata iz RS, koji ispunjavaju medicinske uvjete za takvu terapiju.

Od rođenja se bori sa cističnom fibrozom

Jedna od njih je i Dajhana Kaurin (20), mlada Banjalučanka koja se od rođenja bori sa cističnom fibrozom. Za sada, ona i njena obitelj ne žele komentirati situaciju u vezi sa nabavkom lijeka, ali se nadaju najboljem.

Primjera radi, lijek “kaftrio”, koji oboljelima od cistične fibroze znatno produžava život i omogućava im da žive kao i svi njihovi vršnjaci, košta pola milijuna maraka za jednogodišnju terapiju za samo jedno dijete, mladića ili djevojku.

Nakon inicijative člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u RS osiguraju lijekovi, NSRS je po hitnoj proceduri usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čime je Fondu omogućeno da u okviru posebnog programa nabavlja i lijekove za rijetke bolesti, prenosi Bild.ba.

SOURCEBild.ba
Previous articleMomče s fotke je SDA-ov ministar Amir Šečibović: jučer je uništavao transparente posvećene Srebrenici, evo zašto mu se nisu svidjeli
Next articleO teškoj situaciji Thompsonovog sina progovorio pjevačev menadžer: “Nemam ništa pametno više za reći osim da se molimo i čekamo…”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments