Dodik otvoreno: Putin potvrdio da neće biti suglasnosti za Schmidta u Vijeću sigurnosti

On je ukazao i na značaj sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da mu je Vladimir Putin potvrdio da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN.

– Osjećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovarali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji plinovoda, Srpsko – ruskog hrama u Banjoj Luci, cijeni nafte – rekao je Dodik, prenosi Glas Srpske.

Dodik rekao je danas da Republika Srpska ostaje u potpunosti posvećena provođenju slova Ustava BiH i da će sve njene akcije ići u smjeru da se poštuje taj pravni akt onako kako je napisan.

– Rusija je potpisnik Daytonskog sporazuma, i ona to manifestira na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga pokušava se sva krivica svaliti na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat s detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za Schmidta u Vijeću sigurnosti UN. Rusija nema namjeru da se miješa u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izaslanika – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska posvećena Ustavu BiH i usmjerena je na to kako je on izvorno zapisan.


–  Sve ono što je u skladu s međunarodnim pravom Ruska Federacija to podržava. Upoznao sam Putina da mi nemamo namjeru da idemo ka NATO, i njemu je to poznato. Dogovor i razgovor s ljudima, bez miješanja drugih u unutrašnje stvari i to smo mogli da čujemo od predsjednika Putina – poručio je Dodik.

“Nastavit ćemo s našim aktivnostima u smislu otkazivanja nametnutih rješenja i kreirat ćemo naša u skladu s ustavom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, istaknuo je da i diplomatske akcije Srpske pokazuju da sve više stranih faktora shvaća poziciju Srpske, te u tom smislu postoji sve veći stupanj razumijevanja za Republiku Srpsku nego ranije.

On je rekao da time padaju nedavne optužbe na račun Srpske da je ona za neku ratnu opciju, dodajući da je Srpska za demokratski proces u kome ima pravo da kreira procese i brani svoje nadležnosti.

Dodik je na energetskom planu ocijenio pozitivnim dogovore s ruskom firmom “Gasprom” u smislu isporuke plina.

On je ukazao i na značaj sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

SOURCEGlas Srpske
Previous articleMostarski kreativci izlažu svoje rukotvorine – nakit, odjeća i sve za dom
Next articleUZBUNA NA KUPRESU Građani uznemireni, tko iz vatrenog oružja puca na pse lutalice?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments